Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kamerni teatar

“Dane Jurislava Korenića” otvara Mladenovićeva predstava “Bilo jednom na Brijunima”

dani jurislava korenica press
Foto: Fena

Tokom trajanja festivala, od 16. do 22. decembra, kako su istakli, publika i stručnjaci imat će priliku uživati u pet predstava regionalne i domaće produkcije

Festival Kamernog teatra 55 „Dani Jurislava Korenića“, počinje 16. decembra predstavom „Bilo jednom na Brijunima“, reditelja Kokana Mladenovića.

Bogat program festivala danas su na konferenciji za medije predstavili direktor Kamernog teatra 55 Senad Alihodžić, dramaturg Vedran Fajković i glumica Dina Mušanović.

Tokom trajanja festivala, od 16. do 22. decembra, kako su istakli, publika i stručnjaci imat će priliku uživati u pet predstava regionalne i domaće produkcije.

Direkcija festivala odabrala je predstave: „Bilo jednom na Brijunima“, Kokana Mladenovića, (Pra)faust“, Borisa Liješevića, „Perzeide“, Karmen Obrdalj, „Bogovi“, Dalibora Matanića i „“Usamljeni zapad“ Belinde Božičković.

Ovogodišnja novina uključuje edukativne radionice za studente glume pod vodstvom Kokana Mladenovića, a pet studenata iz Beograda i osam iz Bosne i Hercegovine, imat će priliku učiti o fenomenologiji glume i pozorišta, te neprikosnovenoj interakciji između glumaca i publike.

Također, Kamerni teatar 55 će u okviru festivala lansirati video kanal/podcast pod nazivom Studio 55, gdje će razgovarati s nekim od najpoznatijih glumaca regije.

Posebni gosti sedmog festivala su: Mirjana Karanović, Svetozar Cvetković, Branislav Bane Trifunović, Tihana Lazović, Ivan Marić, Gordana Boban, zajedno sa rediteljima poput Kokana Mladenovića, Borisa Liješevića, Dalibora Matanića i drugih zaljubljenika u pozorište.

Kada je riječ o takmičarskom dijelu, žiri u sastavu Darko Cvijetić, Mirvad Kurić, Lajla Kaikčija i Larisa Sarajlić-Ramović, odabrat će najbolje, a to je nagrada za najboljeg glumca i najbolju glumicu, nagrada za najboljeg mladog glumca i mladu glumicu, nagrada za najbolju predstavu i naravno tradicionalna nagrada „Avazov zmaj“

Osim toga, novitet ove godine je da će i publika imati riječ, nakon gledanja, odabrat će najbolju predstavu.

-S obzirom na to da festivali nisu samo predstave, radionice i nagrade, istinska želja nam je da svi zajedno iskoristimo ovo vrijeme kroz inspirativne razgovore, druženja i razmjenu kreativnih ideja i mišljenja – poručio je Alihodžić .

Kruna festivala je predstava u čast pobjednika festivala „Sjećaš li se Doli bel“ Abdulaha Sidrana, u režiji Kokana Mladenovića.