Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

napadi na gazu

Izraelci koristili dronove i buldožere, ima ubijenih. Snajperisti opkolili bolnicu

gaza izrael jenin
Foto: Pixsell

Izraelski snajperisti su opkolili bolnicu u sjevernom Pojasu Gaze, a jedan hirurg je zadobio ozljede nakon hitaca koji su ispaljeni s vana, objavili su na platformi X Ljekari bez granica (MSF)

Četiri osobe su ubijene u gradu Jeninu na okupiranoj Zapadnoj obali u napadu dronovima, rekli su svjedoci jutros, javlja BBC.

Izraelska vojska još uvijek izvodi vojne operacije u gradu Jeninu.

Svjedoci navode da su vidjeli oklopne buldožere kako se probijaju prema bolnici na kraju ulice, i kamione kako prolaze u suprotnom smjeru.

Grupa mladića se šulja cestom prema srcu izraelske operacije, jedan čovjek nosi rudimentarnu kućnu bombu od cijevi, drugi voki-toki. Mimo toga, ulice gotovo potpuno puste u gradu, navodi reporterka BBC-ja iz Jenina, Lucy Williamson.

Također, nešto kasnije, čule su se dvije vrlo glasne eksplozije nad Jeninom i sada se veliki stubovi bijelog dima dižu iz Al-Jaberiata, brda sa kojeg se prostire pogled na grad.

Williamson navodi da nije jasno šta je bila meta.

– Vojna vozila i dalje su poredana pored bolnice na ulazu u komplek, a upravo smo vidjeli kako je na tlu ispred njih detonirala eksplozivna naprava – rekla je ona.

Ljekari bez granica: Snajperisti opkolili bolnicu na sjeveru Gaze

Izraelski snajperisti su opkolili bolnicu u sjevernom Pojasu Gaze, a jedan hirurg je zadobio ozljede nakon hitaca koji su ispaljeni s vana, objavili su na platformi X Ljekari bez granica (MSF).

Međunarodna humanitarna organizacija koja pruža medicinsku pomoć navodi da je bolnica al Awda pod opsadom izraelskih snaga od 5. decembra.

– Izvještaji koja stižu iz bolnice al Awda su potresni i ozbiljno smo zabrinuti za sigurnost pacijenata i osoblja bolnice – naveli su Ljekari bez granica.

Ova organizacija također u svom obraćanju naglašava da je Al Awda funkcionalna bolnica s medicinskim osobljem, a u njoj se nalazi veliki broj pacijenata.

– Napad na medicinske radnike koji brinu za pacijente je za svaku osudu, to je krajnje nehumano – kazao je Renzo Fricke iz MSF-a.