Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

otvaranje pregovora s eu

Uslovno zeleno svjetlo za BiH, u martu ćemo znati dokle smo

Ursula von der Leyen
Foto: Fena/EU Audiovisual
Ursula von der Leyen

Komisija će izvjestiti Savjet do marta 2024. o svakom napretku

– Danas je istorijski dan jer Evropska komisija predlaže da se otvore pregovori o pristupanju s Ukrajinom i Moldavijom. Isto tako i s BiH, ali onog trenutka kada budu ispunjeni uvjeti. Evropska komisija također predlaže da Vijeće EU odobri Gruziji status zemlje kandidata pod uslovom da se poduzmu određeni koraci – rekla je nakon sastanka predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

“BiH je poduzela cijeli niz koraka, brzo fomiranje Vijeća ministara u januaru 2023. godine, zatim predanost svih političkih stranaka cilju, a to je pristupanje EU i to je dovelo do napretka. Isto tako, primjećujemo da je entitet RS donio niz protivustavnih zakona. Komisija će preporučiti pristupanje pregovorima kada se postigne usklađenost sa kriterijima. Komisija će izvijestiti o napretku u martu 2024. godine”, kazala je von der Leyen.

“Evropska komisija preporučuje otvaranje pristupnih pregovora Bosne i Hercegovine sa Evropskom unijom kad se postigne neophodan stepen usklađenosti sa kriterijumima za članstvo. Komisija će izvjestiti Savjet do marta 2024. o svakom napretku”, stoji u posljednjoj formulaciji koja je usaglašena u Evropskoj komisiji a koja se tiče našeg otvaranje pregovora s EU.

Kako saznaje RSE, nakon zastoja u utorak na sastanku šefova kabineta evropskih komesara, kada nije postignuta saglasnost o preporuci za Bosnu i Hercegovinu, nastavljene su neformalne konsultacije tokom cijele protekle večeri.

Pronađena je kompromisna formulacija koja bi se trebala obuhvatiti u godišnjem izveštaju za Bosnu i Hercegovinu.

“Sveukupni dalji napori potrebni su da Bosna i Hercegovina ispuni 14 ključnih prioriteta navedenih u mišljenju (Evropske) komisije o njenoj aplikaciji za članstvo u EU i koracima navedenim u preporuci komisije za status kandidata. Stanje implementacije 14 ključnih prioriteta je navedeno u izveštaju o zemlji. Komisija će preporučiti otvaranje pristupnih pregovora sa Bosnom i Hercegovinom u EU kada se postigne neophodan stepen usaglašenosti sa kriterijumima za članstvo”, navodi se u kompromisnoj formulaciji.

Osam uslova

Podsjećamo, napredak Bosne i Hercegovine na europskom putu izazvao je posljednjih dana brojne rasprave i iznjedrio različite stavove mnogih zemalja.

Nakon glasina da bi Evropska komisija mogla dati zeleno svjetlo Bosni i Hercegovini za otvaranje pregovora, neke zemlje Evropske unije tvrdile su da je naša zemlja nazadovala u pogledu vladavine prava i demokratskih principa. Međutim, drugi su dužnosnici smatrali da bi EK mogla biti optužena za dvostruke standarde ukoliko otvori pregovore o pridruživanju s Ukrajinom, ali ne i sa BiH.

Ipak, diplomate su naglasile da je Ukrajina uložila napore da se približi standardima EU, dok se situacija u Bosni i Hercegovini pogoršala i stoga ne treba biti nagrađena.

Inače, BiH je u decembru prošle godine dobila status kandidata, a u tom procesu treba ispuniti osam uslova. Osim toga, Evropska komisija je izradila mišljenje o spremnosti zemlje da postane kandidat EU s 14 prioriteta koji će biti na stolu i nakon otvaranja pristupnih pregovora.