Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

prognoza vremena

Velika promjena vremena: Past će obilnija kiša, očekuju se udari vjetra do 80 km/h

Zbog vremena u Sarajevu glavni modni dodatak je kišobran
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Lokalno mogući i olujni udari jačine 60-70 km/h. Uz pojačan jugo, noć na utorak topla, lokalno tropska sa temperaturama oko 20°C

U Bosni i Hercegovini danas će biti promjenljivo i nestabilno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Jači lokalni pljuskovi se očekuju na području Hercegovine, Krajine i jugozapadu Bosne.

Vjetar umjerene jačine, povremeno sa jakim udarima, južnog i jugozapadnog smjera.

Jutarnja temperatura iznosiće od 10 do 16, a dnevna od 18 do 24 stepena.

U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme. Povremeno može padati slaba kiša. Jutarnja temperatura od 10 do 12, a dnevna od 19 do 21 stepen, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH.

Padavine i snažan vjetar

Jugo je u postepenom jačanju nad našim krajevima, u noći na utorak i tokom utorka puhat će umjeren do na udare jak širom zemlje, javio je sinoć BHmeteo.

Lokalno mogući i olujni udari jačine 60-70 km/h. Uz pojačan jugo, noć na utorak topla, lokalno tropska sa temperaturama oko 20°C.

Pored vjetra, utorak će donijeti pretežno oblačno i nestabilno vrijeme. Prolaskom fronte sa zapada očekuje se lokalno kiša i pljuskovi sa grmljavinom. Više padavina u Hercegovini i na zapadu Bosne gdje lokalno može pasti 10 do 25 mm, u ostatku zemlje manje padavina.

Jugo je u postepenom jačanju nad našim krajevima, u noći na utorak(31.10.) i tokom utorka puhat će umjeren do na udare…

Posted by BHMETEO.ba on Monday, October 30, 2023

Nad centralnim i istočnim dijelovima Bosne većinom suho. Vjetar će posvuda oslabiti u večernjim satima utorka.

U srijedu nas očekuje pretežno sunčano vrijeme. Poslijepodne i navečer naoblačenje sa zapada koje će u noći na četvrtak donijeti lokalno kišu.

Četvrtak uglavnom suh, rijetko još u jutarnjim satima moguća kiša. Vrijeme umjereno do pretežno oblačno. U večernjim satima postepeno jačanje južnog vjetra.

Od noći na petak i tokom petka mogući su olujni udari južnog vjetra jačine 60-80 km/h širom zemlje. Uz takvu jačinu vjetra moguće su ponegdje štete, kao što su lomljenje drveća, skidanje krovova sa stambenih objekata i prekidi u napajanju sa električnom energijom. Pored vjetra, u petak će prolazno uz nalet fronte biti kiše, pljuskova i grmljavine.

Toplo i narednih dana uz dnevne temperature većinom 18 do 23°C, lokalno na sjeveroistoku Bosne sutra do 25°C.

Prognoza FHMZ-a za naredne dane

U srijedu prije podne umjerena naoblaka. U drugom dijelu dana se očekuje naoblačenje sa juga. Vjetar slab južnog i jugoistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 4 i 9°C, na jugu zemlje do 12°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 14 i 18°C, na jugu zemlje do 21°C.

U četvrtak u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Prolazna slaba kiša je moguća u jutarnjim satima. Na području Hercegovine i jugozapadu Bosne ponovo se krajem dana očekuju slabi lokalni pljuskovi. Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 6 i 10°C, na jugu do 12°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 16 i 22°C.

U petak u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme sa kišom i jačim pljuskovima. Vjetar umjeren i jak južnog smjera. Mogući su i olujni udari juga. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 11 i 16°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 16 i 21°C.