Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

njemačka

Detalji tragedije na gradilištu: Pali su s osmog sprata, na skeli nije smjelo biti 1,5 tona blokova?!

nesreca na gradilistu u njemackoj
FOTO: Focus.de / Screenshot
Gradilište u Njemačkoj: Poginuli radnici

Nesreća na gradilištu, Njemačka. Polomljeni dijelovi skele nagomilali su se od podruma do drugog sprata u oknu dizala

Nesreća na gradilištu, Njemačka. Spasioci trenutno nastavljaju potragu za radnicima koji su možda ostali zatrpani u oknu dizala, nakon nesreće na velikom gradilištu u Hamburgu. Nesreća se dogodila u južnom dijelu gradilišta Westfield Überseequartier.

Nakon oprečnih informacija o broju stradalih radnika, počele su se pojavljivati prve informacije o mogućim uzrocima tragedije u kojoj je za sada potvrđen gubitak tri ljudska života.

Prema informacijama njemačkog radija NDR, u nesreći su poginule tri osobe. Jedna osoba je teško ozlijeđena i prevezena u bolnicu. Najmanje još jedan građevinski radnik se vodi kao nestao, rekao je glasnogovornik vatrogasne službe. U početku se, podsjećamo, govorilo o pet mrtvih.

Prema informacijama Abendblatta, u trenutku nesreće u zgradi gdje se urušila skela, bilo je oko 1.300 do 1.500 radnika. Tu je informaciju, prema istom izvoru, prijavio voditelj gradilišta.

Skela se urušila u unutarnje okno dizala. Građevinski radnici pali su s visine od osam spartova. Polomljeni dijelovi skele nagomilali su se od podruma do drugog sprata u oknu dizala.

nesreca na gradilistu u njemackoj
FOTO: Focus.de / Screenshot
Nesreća na gradilištu, Njemačka

“Ytong blokovi”

Na licu mjesta, jedan od radnika je govorio o nekoliko ogromnih blokova za gradnju napravljenih od porobetona (poznatog kao Ytong) za koje je rečeno da su prije rušenja bili na skelama. Prema izjavi radnika, u trenutku incidenta na skelama je bilo čak oko 1,5 tona takozvanih Ytong blokova.

Nadležni inspektori su već na terenu, no zvanične potvrde ove informacije još nema, što je i očekivano s obzirom da se još uvijek traga za radnicima koje je pritisnula urušena skela i da će istraga potrajati.

Na licu mjesta je veliki broj vatrogasaca koji rade na vađenju urušene skele. Glasnogovornik vatrogasaca procijenio je da će akcija trajati do večernjih sati.

U istragu je, prema njemačkim medijima, odmah uključen i Ured za zaštitu na radu. Ono što također pišu njemački mediji, jeste da ovo nije prvi veći angažman vatrogasaca na istom gradilištu. Naime, 9. juna 2023. godine izbio je veći požar na krovištu ovog građevinskog objekta.