Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nema saglasnosti: Otkazana sjednica Centralnog popisnog biroa

BiH

popis stanovnistva

Sjednica Centralnog popisnog biroa, koja je bila zakazana za srijedu 30. marta 2016. godine, odgođena je do naredne sedmice, potvrđeno je iz Agencije za statistiku BiH.

– Statističke institucije, iako su intenzivno radile, još uvijek, nisu postigle saglasnost oko spornih pitanja. I narednih dana nastavljaju se aktivnosti na usaglašavanju unutar i između statističkih institucija, a uz konsultacije sa ekspertima Međunarodne monitoring misije. Cilj je da rješenja, do kojih se dođe, budu u skladu sa međunarodnim standardima za popise i u skladu sa Zakonom o popisu – saopćeno je.

Saglasnosti među čelnicima agencije i zavoda nema iako je IMO zadržao sve svoje ranije stavove kao i to da se pitanje 40 (mjesto rada i školovanja) ne može koristiti u izvođenju statusa nerezidentnog stanovništva. Upravo je to pitanje kamen spoticanja i unatoč preporukama IMO-a, iz RS-a traže da se i to pitanje koristi za određivanje statusa nerezidentnog stanovništva.

Da posla ima i za istražne organe jasno je i iz poziva direktorima entitetskih zavoda za statistiku FBiH i RS Emiru Kremiću i Radmili Čičković da daju izjavu u Tužilaštvu BiH koje provjerava ima li krivične odgovornosti u cijelom procesu ako propadne 50 miliona KM koliko je utrošeno za provedbu Popisa 2013.

Izjavu će dati i čelnik Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić.

– Upućeni su pozivi i u narednim danima će biti u svojstvu svjedoka saslušani određeni dužnosnici entitetskih i državne agencije, odnosno zavoda za statistiku. Također, aktivnosti će se nastaviti i u narednom periodu. Proces popisa stanovništva, koštao je oko 50 milijuna KM, te bi ugrožavanjem ovog procesa, mogla biti pričinjena velika šteta državi BiH i svim građanima – saopćeno je iz Tužilaštva BiH.