Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

stao pred novinare

Dodik po izlasku iz sudnice: Presuda je donesena, ovo je cirkus!

Sarajevo: Milorad Dodik obratio se medijima nakon što je napustio zgradu Tužilaštva BiH
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dodika i Miloša Lukića, v.d. direktora “Službenog glasnika RS”, za nepoštovanje odluka visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta

Predsjednik RS-a Milorad Dodik i v.d. direktora Službenog glasnika Miloš Lukić izjasnili su se danas u Sudu Bosne i Hercegovine o krivici.

Oni su na početku suđenja izjavili kako ne razumiju optužnicu. Nakon toga je sutkinja Jasmina Ćosić Dedović, po službenoj dužnosti, saopćila kako to podrazumijeva da su se izjasnili da nisu krivi.

Po izlasku iz sudnice, Dodik je Sud BiH nazvao nelegitimnim.

“Ovo je čisto politički proces, nema nikakve pravne osnove i došao sam to da kažem. Sutkinja za prethodno saslušanje nije dozvolila ništa od ovoga što sam vam rekao, da se izjasnim o sudnici. Koliko vidim donesena je presuda i samo treba neka brzina da što prije dođu do presude”, rekao je Dodik.

Kazao je da se radi o “kliki, udruženom kriminalnom poduhvatu” kojeg čini Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH kojeg Dodik ne priznaje, i Michael Murphy, ambasador SAD-a, kojeg je Dodik nazvao pogrdnim terminom rekavši za njega da je “kretenom”.

“Sve je nelegalno”

“Mislim da je sve ovo nelegalno, cirkus. Ovo je cirkus koji će diskreditovati pravosuđe. Naravno da ću doći na iduće sesije. U atmosferi koja je nepovoljna za bilo koga iz RS-a, i u sudnici, stave dvije zastave, BiH i FBiH, a nema zastave RS-a, i onda kaže da su neutralni, objektivni, pravni”, dodao je.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dodika i Miloša Lukića, v.d. direktora “Službenog glasnika RS”, za nepoštovanje odluka visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

U opužnici se, između ostalog, navodi da su Dodik i Lukić krivično djelo počinili u periodu od 1. do 9. jula, svjesno, iako su znali da je visoki predstavnik donio odluku kojom se stavlja van snage Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH koji je usvojila NSRS.