Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nivo Spreče opada, u Bihaću i dalje treba prokuhavati vodu

spreca123
Ilustracija

Vodostaj Spreče na mjernom mjestu Karanovac, općina Gračanica, jutros u 7 sati je bio 268,40 cm (kritična tačka je 300 cm, kada se preduzimaju redovne odbrane od poplava), saopćio je Operativni centar Federalne uprave Civilne zaštite.

Nivo Spreče opada i u odnosu na jučer u 7 sati, niži je za 34,6 cm. Spreča se izlila i priobalno je poplavila oko 10 do 20 hektara poljoprivrednog zemljišta cijelom dužinom od Miričine do Stjepan Polja. Na području Doboj-Istoka poplavila je oko 30 ha poljoprivrednog zemljišta.

Vodostaj Save i dalje je u opadanju duž toka kroz Posavski kanton.

Na području ostalih kantona, vodostaji su u normalnim granicama.

Zbog nepovoljnih hidrometeoroloških prilika i zamućenja vode na izvorištima, i dalje je preporučeno da se u Bihaću prokuhava voda za piće.

Operativni centar je izvijestio i o požaru gašenom jučer od 8 do 9.30 sati na objektu d.o.o “Saniteks” u Velikoj kladušti kada je smrtno stradala jedna osoba. Vatrogasci su bili na licu mjesta do završetka uviđaja.

Oko 15 sati jučer je ugašen i požar u mjestu Mahmići, općina Bosanska Krupa, gdje su gorjeli trava, nisko rastinje i šuma.

Operativnom centru Civilne zaštite u Tuzli prijavljeno je reaktiviranje klizišta koje ugrožava komunikaciju na putu Mandići – Cerovi.