zaboravljeni recepti
Znate li ovaj za recept? Evo kako se pravi popara sa vodom
Ovo jednostavno jelo svaki kraj sprema na svoj način
Popara je odličan način da se upotrijebi hljeb koji je već postao tvrd, suh, nejestiv, a istovremeno i da se podsjetite ukusa djetinjstva.
Ovo jednostavno jelo svaki kraj sprema na svoj način, pa npr. dok se u nekim krajevima jede sa kajmakom i mlijekom, u drugim se pravi sa vodom i sirom.
Na društvenim mrežama se često vodi polemika oko porijekla najstarijeg jela, ali na kraju krajeva to i nije toliko bitno.
Pripremite ga u zavisnosti od vašeg ukusa.
Popara sa vodom i sirom
Sastojci:
2-3 kriške bajatog hljeba
1 kašičica maslaca
oko 1 šolja vode
sir
Priprema:
Sipajte vodu u šerpu i ostavite da se ugrije. Zatim dodajte maslac. Prije nego što krene da ključa sklonite vodu sa šporeta i prelijte preko hljeba koji ste iscjepkali na komade.
Pospite izmrvljenim sirom i promiješajte. Poklopite i ostavite par minuta da se popari i jelo je spremno.