Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bez saopćenja

Vučić se nakon terorističkog napada na Kosovu sastao s vodećim ambasadorima EU

vucic banja luka
FOTO: Fena

Ranije danas kosovski ministar unutarnjih poslova Xhelal Sveçla objavio je na Facebooku video-snimku iz drona, na kojoj se u manastiru Banjska vidi grupa maskiranih naoružanih osoba te je pritom ustvrdio da je jedan od njih Milan Radoičić, potpredsjednik Srpske liste

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić na sastanku u utorak s ambasadorima vodećih zemalja Zapada zatražio je snažnije angažiranje KFOR-a na sjeveru Kosova, poslije terorističkog napada grupe lokalnih Srba u kojem je smrtno stradao i jedan ksovski policajaca.

Vučić se sastao s ambasadorima SAD-a, Njemačke, Italije, Velike Britanije i Francuske te šefom Izaslanstva EU-a u Srbiji.

Podsjećamo, u napadu terorističke grupe kod sela Banjska, ubijen je jedan kosovski policajac i četvorica terorista. Ostatak terorističke grupe uspio je pobjeći u Srbiji. Kosovski mediji su javili da ih je najmanje šest ranjeno i dase navodno nalaze u novopazarskoj bolnici.

Poslije današnjeg sastanka nije bilo saopćenja. Vučić se oglasio kratkom objavom na Instagramu, a američki ambasador Christopher Hill razgovor je ocijenio kao “dobar”, prenosi Hina.

“Ponovio sam stajališta Srbije o posljednjim događajima na Kosovu i Metohiji i zatražio da KFOR preuzme brigu o svim sigurnosnim pitanjima na sjeveru Kosova umjesto Kurtijeve policije”, naveo je Vučić.

Istaknuo je da je ambasadore upitao “zašto je kosovska policija odbila da EULEX (mirovna misija EU-a) prisustvuje samoj operaciji koja je provođena na teritoriju sjevera Kosova”.

Američki ambasador Hill novinarima je, nakon sastanka, kratko rekao da je “situacija na Kosovu veoma opasna”, ali da je “važno pogurati politički proces” i “potaknuti povratak dijalogu”.

“Diplomatski proces mora biti ojačan u danima pred nama, razmatraju se dalji koraci”, rekao je američki diplomat.

Beogradski mediji objavili su danas i poruku glasnogovornika Evropske komisije Petera Stana da Bruxelles prati situaciju, te da EU čeka kraj istrage koju vodi kosovska policija uz asistiranje KFOR-a i EULEX-a i očekuje da odgovorni budu izvedeni pred lice pravde.

Ranije danas kosovski ministar unutarnjih poslova Xhelal Sveçla objavio je na Facebooku video-snimku iz drona, na kojoj se u manastiru Banjska vidi grupa maskiranih naoružanih osoba te je pritom ustvrdio da je jedan od njih Milan Radoičić, potpredsjednik Srpske liste, vodeće stranke kosovskih Srba i sestrinske partije vladajuće srbijanske Srpske napredne stranke.

Radoičić se nalazi o na crnoj listi SAD-a i Velike Britanije, napomenuo je Sveçla u komentaru video-snimke.

Službeni Beograd i Srpska lista za sada nisu reagirali na ove tvrdnje kosovskog ministra unutarnjih poslova.