Jedinstvena kolekcija
Kako se na području BiH kuhalo od srednjovjekovnog do austrougarskog perioda
Izloženi su eksponati koji su se nekada koristili u pripremi i konzumiranju specijaliteta bh. kuhinje a kroz izložbeni koncept koji je osmišljen, tu su priče i historijske činjenice, a sve je upotpunjeno receptima
Unikatno putovanje kroz gastro baštinu Bosne i Hercegovine očekuje sve posjetioce Historijskog muzeja u Sarajevu. U periodu od 22. septembra do 15. oktobra postavljena je zanimljiva izložba pod nazivom “Pop-up gastro muzej”.
Sve je zapravo osmislila Balkantina, gastro-kulturološka agencija osnovana 2016. godine u Sarajevu koja kroz ovu izložbu nudi posjetiocima jedinstvenu kolekciju autentičnih artefakta koji datiraju od srednjovjekovnog razdoblja do austrougarskog perioda te na taj način svjedoče razvoju i promjenama u svijetu bosanskohercegovačkog kulinarstva.
Izloženi su eksponati koji su se nekada koristili u pripremi i konzumiranju specijaliteta bh. kuhinje a kroz izložbeni koncept koji je osmišljen, tu su priče i historijske činjenice, a sve je upotpunjeno receptima.
-Tako se posjetiocima nudi prilika da dublje zarone ne samo u historiju naše kuhinje već i naše tradicije i običaja koji su obilježili živote naših predaka i koje na ovaj način želimo promovisati i sačuvati – poručuje Lana Novalić, izvršna direktorica Balkantine.
Balkantina ovaj događaj realizira u saradnji sa Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo. Značajno je napomenuti da kolekciju čine autentični artefakti sakupljeni u saradnji sa poznatim sarajevskim restoranom „Inat kućom“ i „Etno begovim selom“ te da je odlikuju bogat historijski značaj i vrijednost.
-Ova izložba predstavlja priliku da se istraže korijeni i priče koje čine srž naše kulturne baštine, da se prošeta kroz vijekove koji su obilježili našu gastronomsku tradiciju te da se kroz kuhinju povežemo sa svojim precima. Osjetite duh Bosne i Hercegovine kroz drvene, metalne i bakarne predmete koji i dan danas čuvaju dušu naše kulinarske baštine – poručuju iz Balkantine.