Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

granična policija

Jedan uhapšen: Pokušali su nelegalno ući u Bosnu i Hercegovinu, ali su zaustavljeni

migranti
Foto: GPBiH

O spomenutom događaju obaviješten je dežurni tužitelj Tužiteljstva BiH i prema njegovoj naredbi, osumnjičena osoba koja je upravljala čamcem (po izjavi državljanin Afganistana), lišena je slobode

Pripadnici Granične policije (GP) BiH u okviru operativne akcije “Drina” u utorak su na području Zvornika, u mjestu Meterize, spriječili krijumčarenje 20 osoba afroazijskog porijekla.

Naime, nakon što su, prilikom nadzora državne granice i uz korištenje specijalističke opreme, uočili čamac iz Republike Srbije koji je plovio rijekom Drinom prema teritoriju BiH, zaustavili su čamac u kojem su se nalazile osobe afroazijskog porijekla, priopćeno je iz GPBiH.

O spomenutom događaju obaviješten je dežurni tužitelj Tužiteljstva BiH i prema njegovoj naredbi, osumnjičena osoba koja je upravljala čamcem (po izjavi državljanin Afganistana), lišena je slobode i uz Izvještaj o počinjenom kaznenom djelu “krijumčarenje osoba” bit će predana tužitelju Tužiteljstva BiH.

migranti
Foto: GPBiH

Čamac i drugi dokazni materijali privremeno su oduzeti.

Preostalih 20 muških odraslih krijumčarenih osoba izjavilo je da dolaze iz Afganistana i bit će saslušane u svojstvu svjedoka uz pomoć ovlaštenog prevoditelja, a nakon čega će biti predane pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH.

U navedenom događaju pripadnicima Granične policije BiH podršku su pružili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu koji ovoj policijskoj agenciji pružaju ispomoć u nadzoru državne granice.