Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

FHMZ

Umjesto jeseni stiže nam novo ljeto

Dubrovnik: Plaža Banje je i dalje puna kupača
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Do kraja mjeseca očekuje se stabilno, umjereno oblačno i djelimično sunčano vrijeme

Jutros je u Bosni pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovini je umjerena naoblaka. Danas u Bosni više oblačnosti prije podne. Sunčanije u drugom dijelu dana. U Hercegovini prolazno više oblačnosti dio prije podneva. Vjetar slab do umjerene jačine istočnog i sjeveroistočnog smjera.

Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 18 i 24, na jugu zemlje do 28 stepeni.

U Sarajevu sunčano uz umjerenu oblačnost. Najviša dnevna temperatura zraka oko 22 stepena, navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH (FHMZ).

Dugoročna prognoza

Do kraja mjeseca očekuje se stabilno, umjereno oblačno i djelimično sunčano vrijeme.

Iako je kalendarski nastupila jesen, porast dnevne temperature zraka davat će osjećaj produženog ljeta. Narodski rečeno, pred nama je Miholjsko ljeto sa ugodnim temperaturama.

Istina temperature neće biti visoke kao protekle sedmice, ali će u većini krajeva biti iznad 20 stepeni.

Minimalne temperature zraka varirat će od 8°C do 13°C u Bosni, na jugu zemlje do 18°C. Najveće dnevne vrijednosti temperatura biće u rasponu od 20°C do 25°C u Bosni, u Hercegovini do 29°C.

U prvoj sedmici oktobra, prognozira se nastavak stabilnih vremenskih prilika u Bosni i Hercegovini.

U jutarnjim satima u centralnim područjima moguća je jutarnja magla. Tokom dana umjereno oblačno sa više sunčanih intervala na jugu zemlje.Jutarnje temperature varirat će između 11°C i 16°C u Bosni, do 19°C u Hercegovini.

Maksimalne temperature kretat će se između 22°C i 27°C, do 30°C u Hercegovini.

Prognoza za naredne dane

U srijedu u Hercegovini sunčano. U Bosni mala do umjerena naoblaka, s tim što će dio prijepodneva po kotlinama i uz riječne tokove biti magle. Vjetar slab do umjerene jačine istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 8 i 13°C, na jugu zemlje do 19°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 21 i 26°C, na jugu zemlje do 29°C.

U četvrtak preovladavat će pretežno sunčano vrijeme. Po kotlinama i uz riječne tokove u Bosni će biti magle. Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 8 i 13°C, na jugu zemlje do 18°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 22 i 27°C, na jugu zemlje do 29°C.

U petak stabilno i sunčano vrijeme uz malo oblaka. Dio prijepodneva po kotlinama i uz riječne tokove u Bosni će biti magle. Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 8 i 13°C, na jugu zemlje do 17°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 22 i 28°C.

U subotu sunčanije prije podne. Po kotlinama i uz riječne tokove u Bosni će biti magle. U drugoj polovini dana se očekuje naoblačenje. Tokom noći na nedjelju rijetko u Bosni može pasti malo kiše. Vjetar slab sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 9 i 13°C, na jugu zemlje do 17°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 22 i 28°C.