Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nihad uk

Premijer Kantona Sarajevo: Postoji opcija i da ja podnesem ostavku

Nihad Uk
Foto: BHRT

Naime tri su moguća rješenja, a premijer je objasnio da su ustvari najizgelednija dva, ostvaka premijera ili smjena dva sporna ministra iz Stranke za BiH od strane skupštine

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk, gostujući u emisiji BHT1 Uživo Radiotelevizije Bosne i Hercegovine potvrdio je da će naredne sedmice biti poznato kako će izgledati nova Vlada i na koji će način biti riješeno ovo pitanje.

Naime tri su moguća rješenja, a premijer je objasnio da su ustvari najizglednija dva, ostavka premijera ili smjena dva sporna ministra iz Stranke za BiH od strane skupštine.

-Ja već govorim zadnjih sedam dana “u naredna tri dana”, evo neću tačno govoriti datum ali ću mislim da ću biti u prilici naredne sedmice da podnesem jedan vid zahtjeva. Tri su opcije. Prva opcija, da ministri podnesu ostavku, druga je da premijer podnese ostavku i onda pada cijela Vlada, a treća je da skupština KS smijeni određene ministre, kazao je premijer Uk.

Također nam je potvrdio da broj ministara koji pripadaju “Trojki” ostaje ist.

“Trojka ma deset ministar i tako će ostati ukoliko se odogovr ispoštuje. Ova dva ministarstva vjerovatno će pripasti nezavisnoj grupi, odnosno nezavisnom klubu: Damir Marjanovića, Admela Hodžić i Redžo Lemezan.”

Naveo je i razlog zbog kojeg prva opcija rekonstrukcije vade ne dolazi u obzir, a to je da ministri iz Stranke za BiH sami neće podnijeti ostavku.

Potvrdio je još jednom da postoji opcija njegove ostavke, ali u tom slučaju pada cijela vlada.