Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

u vrtiću “Mašnica”

Uz podršku Evropske unije počeo projekt “Bolnica za plišane igračke”

Projekt se realizuje u saradnji Centra razvojnih inicijativa (CRI) i Bosanskohercegovačkog medicinskog studentskog udruženja (BoHeMSA)

S ciljem prevazilaženja straha od medicinskih ustanova kod djece, projekt “Bolnica za plišane igračke” započeo je u vrtiću “Mašnica” u Sarajevu uz podršku Evropske unije.

Uspješno je održana prva radionica ovog projekta. Djeca su aktivno učestvovala u svim fazama bolničkog procesa, uključujući prijem pacijenata, tretmane i otpust. Kroz ovu igru i zabavu, mališani su imali priliku pregledati i liječiti svoje omiljene plišane igračke.

Posebna atrakcija za djecu bila je mogućnost da se obuku u doktorske mantile i koriste doktorske setove, čime su se osjećali kao pravi mali doktori. Na kraju svake radionice, svako dijete je nagrađeno diplomom za uspješno položen “ispit,” a također su dobili edukativno-zabavne slikovnice o važnosti doktorskog pregleda.

Istaknuto je da se veliki broj djece suočava sa anksioznošću pri odlasku kod doktora ili tokom medicinskih pregleda, što može imati dugotrajne posljedice po njihovo zdravlje i odnos prema medicinskim postupcima.

Stoga je cilj projekta “Bolnica za plišane igračke” pružiti djeci priliku da steknu znanje i iskustvo o važnosti doktorskih pregleda i lične higijene u najranijoj dobi, kroz kreativne i zabavno-edukativne radionice. Očekuje se da će kroz program edukacije proći više od 200 djece.

Projekt se realizuje u saradnji Centra razvojnih inicijativa (CRI) i Bosanskohercegovačkog medicinskog studentskog udruženja (BoHeMSA).

Iz Centra razvojnih inicijativa poručuju da ovaj projekt ima veliki potencijal da pozitivno utiče na živote mnoge djece, stvarajući sigurno okruženje u kojem će djeca razumjeti i prihvatiti medicinske procedure, čime će se smanjiti strah i anksioznost koju često doživljavaju.

Ovaj inovativni projekat provodi se kroz Regionalni program lokalne demokratije na zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2), finansiran od Evropske unije u BiH, uz implementaciju Razvojnog programa UNDP u BiH, te podršku Općine Novo Sarajevo, saopćeno je iz Centra razvojnih inicijativa.