Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Filip David: Zaslužena kazna Karadžiću ne znači da je kraj nacionalističkom divljanju

BiH

david

Zaslužena kazna Radovanu Karadžiću ne znači da je kraj nacionalističkom divljanju i ludilu koje poznajemo iz tragičnih i krvavih devedesetih godina, kazao je u intervjuu za Faktor srbijanski književnik Filip David.

Ipak, ističe on, ova presuda je veoma važna jer sudski i pravno definiše karakter rata pri raspadu Jugoslavije, ostaje kao važan dokument za historiju, mada će, kako smatra, biti tumačena kako odgovara političkim elitama pojedinih balkanskih država.

Upitan ima li pomirenja u regionu dok pravda ne stigne svakog zločinca i da li je uopće moguće očekivati da pravda sustigne sve zločince, David odgovara da se u Hagu sudilo i sudi samo glavnim likovima “zločinačkog poduhvata”.

– Mnoge egzekutore, to je sada sasvim jasno, neće stići ruka pravde. Otići će na onaj svijet kao pošteni građani, koji nisu ni mrava zgazili, kao dobri očevi, porodični ljudi, bez imalo griže savjesti za učinjena zlodjela. To je jedna tragična činjenica koja samo svjedoči da nije bilo lustracije, da domaći sudovi ni izdaleka nisu obavili svoj posao – kazao je David.

Uostalom, dodaje on, i haški optuženici dočekivani su poslije odležane kazne kao heroji i veliki patrioti. Danas pišu svoje memoare, učestvuju u predizbornoj kampanji, diče se svojim političkim biografijama. Sve to uz javnu ili prećutnu podršku vlasti.

– Živimo u vremenu i svijetu potpunog moralnog raspada – smatra David.

Na novinarsko pitanje pretjeruje li premijer Srbije Aleksandar Vučić u zaštiti RS-a, posebno jer bošnjački političari stalno ističu da taj entitet niko ne želi, niti može ukinuti, David kaže da je to sve u svrhu održavanja “patriotske” temperature u ovo predizborno vrijeme.

– U vrijeme velikih ekonomskih problema, kada većina stanovništva jedva preživljava taj lažni patriotizam, ta manipulacija patriotizmom opet je na velikoj cijeni. Šta se drugo može ponuditi osim starih izanđalih priča o zavjerama, o svijetu koji nas mrzi jer smo bolji od tog svijeta. Ta sprega Dodika i srpskih političara odgovara i jednima i drugima: Dodika, bar za jedno vrijeme, spašava od ozbiljnih optužbi za čisti kriminal, a poličari se predstavljaju kao zaštitnici Srpske, kao branitelji tobožnjih nacionalnih interesa – kazao je David.

Upitan kakva je danas uloga Balkana u svjetskim tokovima, te „koliko je naša stabilnost važna za stabilnost Evrope ili nekog drugog dijela svijeta“, David je odgovorio da, iako se čini da je kriza negdje drugdje, Balkan je i dalje područje visokog rizika.

Po njegovim riječima, ratovi su okončani intervencijom spolja, „ali ako nekoj od velikih sila zatreba, začas ovdje može buknuti veliki požar“.

– Nijedan ozbiljan problem, etnički, ekonomski, politički nije do kraja razriješen, mnogo toga je samo gurnuto pod tepih u vječitom očekivanju da će balkanski političari steći neku naknadnu pamet, postati pomiritelji umjesto piromana – kazao je David.

Na pitanje koliko je svijet postao surov prema drugom i drugačijem i čemu nas to vodi, David je kazao da je velika ideja ujedinjene Evrope na ozbiljnom iskušenju.

– Kada naiđe neka ozbiljna kriza, a ova sadašnja je takva, svako gleda da se spasava makar na račun drugih. Ujedinjenje ustupa mjesto izolaciji, porastu ksenofobije, nacionalizma, militarizaciji. Život nas uči da se u krize začas ulazi, ali da se iz kriza teško i mukotrpno izlazi. Ali nemamo drugog svijeta, a ni drugog života osim ovoga. U ovakvim, mutnim i turbulentnim vremenima pokazuje se kakav je ko. To važi za države, ali i za pojedince. To su vremena teška i mučna posebno za manjinske grupe, bile one vjerske, političke ili etničke – smatra David.

Upitan piše li nova djela i šta je trenutno u fokusu njegove pažnje, odgovara kako bi želio da objavi još jednu knjigu priča i jedan roman.

– Ne znam samo koliko mi je vremena preostalo, nikada nisam pisao brzo i lako, niti sam često objavljivao – kazao je u intervjuu za Faktor srbijanski književnik Filip David.