Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Traže novi sistem

Klima u Parlamentu BiH stara 40 godina je na izdisaju, u prostorijama je i do 30 stepeni?!

FOTO: A. Durgut/Pixsell

Ponovo mole Vijeće ministara BiH da realizuje nabavku, jer klima više neće funkcionirati. Da li će Krišto, za razliku od Tegetlije, imati sluha?

Iz Parlamentarne skupštine BiH ponovo je odaslan nacrt odluke za kupovinu novog sistema klimatizacije s obrazloženjem da je aktuelni star 40 godina te da je, praktično, na izdisaju.

– Napominjemo da u slučaju nerealizacije predmetnog projekta, radi nedostatka freona R11 i mogućim otkazom dijelova koji se više ne proizvode i ne mogu se nabaviti na tržištu, u toku 2024. godine sa postojećim rashladnim mašinama neće biti moguće obavljati klimatizaciju objekta Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine – naveli su u obrazloženju.

Faksimil Nacrta odluke za nabavku klime

Prema Nacrtu odluke, Vijeće ministara mora odobriti višegodišnji projekat ulaganja za period od 2023-2025 u iznosu od tri miliona KM.

– Dvije postojeće rashladne mašine u objektu Parlamentarne skupštine BiH stare su cca 40 godina kao i ostala prateća oprema (klima komore, razdjeljivači, sabirnici, upravljanje, ventili, cirkulacione pumpe, pneumatski ventili ….) za upravljanje, distribuciju zraka i tople/hladne vode kroz objekat. Održavanje predmetne opreme je u posljednje vrijeme onemogućeno iz razloga što se više ne proizvode niti se za njih mogu nabaviti rezervni dijelovi – istaknuto je u nacrtu odluke.

Faksimil Nacrta odluke za nabavku klime

Također, kako navode, obzirom na dotrajalost predmetne instalisane opreme, ona posljednje vrijeme ne može da postigne potrebni učinak hlađenja. Posebno u vrijeme održavanja sjednica u salama objekta Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, gdje je prisutan veliki broj osoblja.

U toku 2023. godine (juli i avgust mjesec) postojeće mašine radi nedostatka freona R11 nisu mogle da postignu projektovane parametre rada a temperature u radnim prostorima dostizale su i 30 stepeni.

Služba za zajedničke poslove Institucija Bosne i Hercegovine je imala velike primjedbe od strane kabineta ministara, parlamentarnih zastupnika, sekretara zajedničke službe, sekretara Vijeća ministara BiH kao i ostalih uposlenika u predmetnom objektu – navodi se u nacrtu odluke.

Inače, iz PSBiH već godinama ukazuju na nužnost nabavke klima sistema, no za vrijeme mandata Zorana Tegeltije na čelu Vijeća ministara BiH ova nabavka nije realizovana.

Tek su odobrena sredstva za zamjenu dijela klima sistema.