Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zenica

Cirkus oko policijskog komesara u ZDK-a se nastavlja, sud promijenio svoju odluku

rusmir sisic policijski komesar
FOTO: MUP ZDK
Rusmir Šišić

Nezavisni odbor za izbor policijskog komesara u ZDK u međuvremnu je raspisao konkurs na koji su se, nezvanično, prijavila tri visokopozicionirana službenika iz ZDK

Općinski sud u Zenici donio je odluku kojom se stavlja van snage rješenje o određivanju privremene mjere osiguranja od 19. jula kojom je komesar MUP-a ZDK Rusmir Šišić tada vraćen na posao. Prema novoj odluci Suda Šišić je razriješen dužnosti, ali do okončanja žalbenog postupka i pravosnažne odluke ostaje komesar.

Dino Ahmetović, advokat komesara Šišića kazao je da se radi o dva dijametralno suprotna rješenja koja su donesena na osnovu istih dokaza i činjeničnih navoda.

U izjavi za Klix advokat Ahmetović je kazao kako su u prvom slučaju, kada je odlučeno da se Šišiću vrati čin i da se vrati na posao, ponuđeni isti dokazi i činjenice, a da je Sud mjesec dana poslije poništio svoju prvobitnu odluku.

“S obzirom na to da je rješenje nepravosnažno, nećemo ništa komentarisati dalje. Komentarisat ćemo odluku Kantonalnog suda koja će biti pravosnažna i izvršna. Ako Kantonalni sud utvrdi da Šišić nije komesar, on više neće biti komesar, a ako donese drugačiju odluku od Općinskog suda u Zenici, on ostaje komesar do okončanja parničnog postupka, mada očekujemo da će o tome odluku ranije donijeti i Ustavni sud FBiH o izmjeni Zakona o unutrašnjim poslovima”, kazao je Ahmetović.

Nezavisni odbor za izbor policijskog komesara u ZDK u međuvremnu je raspisao konkurs na koji su se, nezvanično, prijavila tri visokopozicionirana službenika iz ZDK.