Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

mundobasket

Senzacija Litvanaca, srušili su Amerikance i u četvrtfinalu idu na Srbiju

Foto: FIBA

Amerikanci će tako svoj put za polufinale tražiti protiv Italije

Senzacija na SP-u u košarci. Litva je šokirala favorizirani SAD i u posljednjem kolu drugog kruga ga je pobijedila 110:104 te će kao prva u skupini ići na Srbiju, koja je svoj plasman među osam najboljih potvrdila uvjerljivom pobjedom protiv Dominikanske Republike 112:79.

Amerikanci će tako svoj put za polufinale tražiti protiv Italije.

Fantasično prvo poluvrijeme

Litvanci su protiv Amerikanaca u Manili odigrali senzacionalno prvo poluvrijeme i fantastičnim šutom su razbili momčad Stevea Kerra. Prvu dionicu je Litvanija dobila 31:12, a na odmor se otišlo s +17 za Litvaniju. Litvanija je u prvom poluvremenu za tri šutirala nestvarnih 9-12.

U trećoj četvrtini su se Amerikanci probudili, u jednom trenutku su stigli na samo -4 i imali su nekoliko napada za odvesti utakmicu u totalni egal, ali nisu uspjeli.

Litvanija je mudrom i pametnom igrom u posljednjih deset minuta stalno održavala prednost od osam do 10 poena. Amerikanci su opet stigli na samo -4, ali Litvanci vrlo brzo odlaze na novih +12 (97:85). Uporni Amerikanci se nisu predavali i 45 sekundi do kraja dolaze na samo -5 (100:105).

Zaslužena pobjeda

Ni tada se Litvanci nisu prepali i počeli paničariti te su rutinski priveli meč kraju.

Litva je odigrala čudesnu utakmicu i zasluženo je srušila prvog favorita Mundobasketa. Kod Litvanije su najbolji bili Vaidas Kariniauskas s 15 i Mindaugas Kuzminskas s 14 poena. U timu SAD-a daleko najbolji je bio Anthony Edwards s 35 poena.