Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mitch McConnell

Lider republikanaca ponovo “zaledio” pred kamerama, skoro da nije davao znakove života

Mitch McConnell
Foto: Screenshot/YouTube
Mitch McConnell

McConnell (81) je na kraju otpraćen od strane osoblja, pokazuju snimci podružnice NBC News

Lider republikanaca u američkom Senatu, Mitch McConnell, zabrinuo je ponovo u srijedu javnost kada se, kako se čini ponovo “zaledio” na više od 30 sekundi dok je razgovarao s novinarima u svojoj matičnoj državi Kentucky.

McConnell (81) je na kraju otpraćen od strane osoblja, pokazuju snimci podružnice NBC News.

Upitan za svoja razmišljanja o kandidaturi za reizbor 2026., McConnell se nasmijao i rekao: “Oh, to je…”, a potom se, kako se čini, ukočio.

Došavši do njega, pomoćnik ga je upitao: „Jeste li čuli pitanje, senatore? Kandidirati se za ponovni izbor 2026.?”

“Zaledio” se po drugi put

McConnell nije odgovorio. Pomoćnik je rekao: “U redu, žao mi je svima, trebat će nam minut.” Drugi pomoćnik je tiho razmijenio nekoliko riječi sa senatorom, koji je odgovorio: “U redu.” Prvi pomoćnik je postavio još jedno pitanje, rekavši: „Molim vas, govorite“.

Pomoćnik je glasno ponavljao pitanja u McConnellovo uho, a on je tiho uz zastajkivanje pokušao da odgovori. Nakon što mu je rečeno da je to pitanje o Trumpu, McConnell je rekao da neće komentirati predsjedničku utrku “na demokratskoj ili republikanskoj strani”.

Dvojica pomoćnika su zatim ispratila McConnella.

Incident se dogodio nešto više od mjesec dana nakon što se McConnell ukočio dok je razgovarao s novinarima u američkom Kapitolu u Washingtonu.

McConnell se tada vratio da odgovori na pitanja, rekavši da je bio “u vrećama pijeska” – što se odnosilo na primjedbe 80-godišnjeg predsjednika Joea Bidena, nakon što se spotaknuo i pao na Akademiji američkih ratnih snaga u Koloradu u junu.

Incident u Washingtonu pratili su izvještaji da je McConnell pretrpio više padova, uključujući jedan u martu koji je doveo do potresa mozga i frakture rebra, što ga je udaljilo od Washingtona.