Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Presretnuti Karadžićevi razgovori u ratu: “Šešeljevci” su nas uništili (VIDEO)

BiH

rasa

Međunarodni krivični sud za bivši Jugoslaviju (MKSJ) osudio je danas u prvostepenom postupku Radovana Karadžića na kaznu od 40 godina zatvora za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Karadžić, koji je bio prvi predsjednik Republike Srpske i vrhovni civilni zapovjednik Vojske Republike Srpske tokom rata u BiH 1992.-1995, proglašen je krivim po 10, od ukupno 11 tačaka optužnice koju je protiv njega podiglo Haško tužilaštvo.

Kao predsjedniku u vrhovnom civilnom zapovjedniku Vojske Republike Srpske svi podređeni su morali “polagati račune” pred njim, pa i sam general Ratko Mladić, vrhovnik komandant srpskih snaga.

Tokom rata u nekoliko je navrata presretnut razgovor Karadžića sa svojim potčinjenim.

Neki od tih razgovora objavljeni su i na YouTubeu, a mi ih donosimo u ovom tekstu.

Prvi od njih datira još iz 1991. godine kada je razgovarao sa Veljkom Džakulom, tadašnjim predsjednikom regionalnog odbora SDS-a za Slavoniju Baranju i Zapadni Srem.

Džakula u ovom razgovoru saopštava karadžiću da je situacija na području Novske “veoma teška”.

Drugi presretnutih razgovor Karadžić je vodio s pukovnikom Ratnog vazduhoplovstva JNA Božidarom Martinovićem. Također, kao i prethodni razgovor sa Džakulom, i ovaj se odnosi na rat u Hrvatskoj.

Razgovor sa sljedećeg videa Karadžić vodi sa Milanom Babićem, jednim od utemeljitelja takozvane Republike Srpske Krajine.

Karadžić sa Babićem razgovara o hapšenju Milana Martića u Bosanskoj Krupi.

Milan Martić, koji je obnašao dućnost predsjednika takozvane Republike Srpske Krajine i Milan Babić kasnije su osuđeni za ratni zločin pred Haškim tribunalom.

Posljednji u nizu presretnutih razgovora je onaj sa Zvonkom Bajagićem o ubistvima Bošnjaka u Kravici.

Bajagić je bio komandant Zvorničke brigade, a tokom suđenja Karadžiću svjedočio je u korist njegove odbrane.

Jedan od presretnutih razgovora je i onaj sa general-pukovnikom VRS-a Momirom Talićem, bivšim načelnikom Generalnog štaba Vojske Republike Srpske.

U razgovoru Talić se žali na “šešeljevce” na hrvatskom ratištu koji su, prema njegovim riječima, “upropastili stabilno stanje”.

Talić je umro, podsjetimo, 28. maja 2013. godine nedočekavši presudu Haškog tribunala koji ga je bio pustio da se brani sa slobode.

Posljednji u nizu presretnutih razgovora koje donosimo ovdje je sa Radislavom Vukićem koji je tada bio predsjednik opštinskog odbora SDS-a u Banjoj Luci i predsjednik regionalnog odbora iste stranke.

U razgovoru Karadžić od njega traži da se što više ljudi mobilizuje i šalje na hrvatsko ratište.

Ovo je, inače, prva presuda MKSJ najvišem političkom zvaničniku sa prostora bivše Jugoslavije s obzirom na to da je u haškom pritvoru, dok mu je trajalo suđenje, 2006. umro bivši srbijanski predsjednik Slobodan Milošević.

Suđenje Karadžiću je počelo 2009. i trajalo je više od pet godina, do oktobra 2014.