Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Osuđujem terorističke napade, kako u Parizu i Briselu, tako i u Turskoj i Africi

kolinda kitarovic covic (2)

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović danas je ponovno osudila teroristički napad u Briselu, kao i ostale terorističke napade diljem svijeta. Obiteljima nastradalih izrazila je sućut, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović danas je održala predavanje na Vojnom učilištu „Petar Zrinski“ kojem su teme sigurnosne ugroze u Europskoj uniji i Hrvatskoj sa naglaskom na prekogranične prijetnje kao što su terorizam, ali i prirodne katastrofe, siromaštvo te opasnosti koje proizlaze iz migrantskih valova. Prema migrantima i izbjeglicama ne treba gledati apriori kao prema izvoru opasnosti, nego kao mogućnosti infiltriranja terorista, dodala je predsjednica.

„Nakon terorističkih napada u Briselu snažno osuđujem terorizam, ne samo napade koji su se dogodili u Parizu i Briselu, već one koji se svakodnevno događaju diljem svijeta, od Afganistana, preko Turske, Afrike i drugih dijelova svijeta“, poručila je predsjednica Grabar-Kitarović prije samog predavanja.

Upozorila je kako od terorizma najviše stradaju civili i do sada ponajviše muslimansko i arapsko stanovništvo.

„To je prijetnja koja doista ne bira mete. Moramo se boriti u solidarnosti za iskorjenjivanje terorizma, to je jedini način za zaštitu od terorističkih prijetnji i napada“, poručila je.

Predsjednica je još jednom iskazala sućut obiteljima svih žrtava i poželjela brz oporavak ranjenima u Briselu.

Predsjednica smatra kako je Hrvatska sigurna zemlja, no kako se sigurnost ne smije uzimati zdravo za gotovo. Zato je iznimno bitno izgrađivati sustav domovinske sigurnosti i prilagođavati vojni sustav novim prijetnjama koje su vrlo asimetrične i u kojima je uloga građana vrlo bitna, kazala je predsjednica i pozvala sve građane na budnost i na praćenje stanja.