Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

iz šupljeg u prazno

Džaferović postavio pitanje Borjani Krišto u Domu naroda, nije bio zadovoljan odgovorom

džaferović
Foto: Amer Kajmović/FENA
Šefik Džaferović

Pitanje Krišto postavio je i delegat Šefik Džaferović, kojeg je zanimalo “zašto Vijeće ministara utvrđuje zakone ili prijedloge zakona koji nisu usklađeni s pravnom stečevinom Evropske unije, međunarodnim i evropskim standardima“

Na 7. sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine delegat Zlatko Miletić postavio je pitanje predsjedavajućoj Vijeća ministara BiH Borjani Krišto, da li je moguće da se u narednom periodu dostavi set zakona koji se odnose na implementaciju 14 ključnih prioriteta iz M išljenja Evropske komisije.

Krišto je kazala da je Vijeće ministara prije svega usvojilo dokument okvirnog proračuna institucija BiH za razdoblje 2023. – 2025., čime su postignuti uslovi za normalno funkcionisanje institucija BiH, a time i pretpostavke za ispunjavanje prioriteta Evropske komisije.

-Vijeće ministara je u proteklih sedam mjeseci razmatralo više od 900 materijala, od čega su brojni u vezi sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju. Naša predanost je i dalje na 14 propriteta Evropske komisije. Vijeće je utvrdilo i prijedlog izmjena i dopuna Zakona o VSTV-u, Prijedlog zakona o slobodi pristupa informacijama na razini institucija BiH, Prijedlog zakona o vanjskim poslovima, Prijedlog zakona o sklapanju i izvršenju međunarodnih ugovora i prijedlog izmjene Zakona o službi u Oružanim snagama – kazala je Krišto.

Navela je još niz aktivnosti koje je Vijeće ministara BiH obavilo u proteklih sedam mjeseci, te da je sve prezentirano dokumentom “Pozicija Bosne i Hercegovine“, a koji je predstavljen na 5. sastanku Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje EU i BiH 19. jula u Briselu.

Džaferovićevo pitanje

Pitanje Krišto postavio je i delegat Šefik Džaferović, kojeg je zanimalo “zašto Vijeće ministara utvrđuje zakone ili prijedloge zakona koji nisu usklađeni s pravnom stečevinom Evropske unije, međunarodnim i evropskim standardima“, pritom misleći na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u i Prijedlog zakona o slobodi pristupa informacijama na nivou BiH.

-Oba prijedloga zakona dostavljena su u parlamentarnu proceduru u tekstu koji nije usklađen sa pravnom stečevinom EU, na što su zastupnike i delegate pismom upozorili predstavnici međunarodne zajednice u BiH – kazao je Džaferović.

Krišto je odgovorila da Vijeće ministara utvrđuje zakone sukladno Ustavu BiH i pozitivnim zakonskim propisima, uz obavezno pribaljena mišljenja, prije svega, Ureda za zakonodavstvo u pogledu njihove usaglašenosti sa Ustavom, zakonima BiH, metodološkim jedinstvom u izradi propisa, mišljenjima nadležnih ministarstava, kao i mišljenjima Direkcije za evropske integracije, u vezi s usklađivanjem legislative BiH sa pravnom stečevinom EU.

-Želim kazati da smo mi čvrsto opredijeljeni za donošenje zakona i uaglašavanje sa pravnom stečevinom EU i da poštujemo sve predviđene zakonodavne i poslovničke procedure – zaključila je Krišto.

Džaferović, međutim, nije zadovoljan odgovorom predsjedavajuće Vijeća ministara te napominje da su delegati dobili pismo šefa Delegacije EU u BiH u kojem se navodi da u ovom slučaju nisu ispoštovana načela evropske pravne stečevine.