Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

WSJ: Zapad je unaprijed znao da Ukrajina nije dovoljno spremna za uspjeh kontraofanzive

zelenski ukrajina
FOTO: Twitter / @DefenceU

Neodlučnost SAD-a sve je više u suprotnosti s osjećajima evropskih čelnika, među kojima posljednjih mjeseci raste uvjerenje da, kako bi se zajamčila sigurnost kontinenta, pobjeda Ukrajine i poraz Rusije moraju biti potpuni

Kada je Ukrajina ovog proljeća pokrenula svoju veliku kontraofenzivu, vojni čelnici na Zapadu znali su da ukrajinske snage nemaju potrebnu obuku ili dovoljan arsenal oružja, od granata do borbenih aviona, potrebnog da izbace ruske snage s utvrđenih položaja.

Ipak, nadali su se da će im hrabrost i odlučnost Ukrajinaca omogućiti uspjeh, piše Wall Street Journal.

Evo glavnih tačaka u objavljenom članku WSJ:

◼Kako se sada čini da ofanziva sve više posustaje, a vjerovatnost proboja velikih razmjera ukrajinskih snaga ove godine stalno opada, Washington i njegovi saveznici suočavaju se s zabrinjavajućom perspektivom dužeg rata — i, kao rezultat, s novim troškovima.

◼Publikacija napominje da se Biden, koji ide na izbore 2024., suočava s teškim zadatkom: uravnotežiti pomoć Ukrajini sa zahtjevima svoje izborne kampanje.

◼ Neodlučnost SAD-a sve je više u suprotnosti s osjećajima evropskih čelnika, među kojima posljednjih mjeseci raste uvjerenje da, kako bi se zajamčila sigurnost kontinenta, pobjeda Ukrajine i poraz Rusije moraju biti potpuni.

◼Međutim, Evropa nema dovoljno resursa da osigura pobjedu Ukrajincima. Prema zapadnim diplomatima, evropski čelnici također vjerovatno neće značajno povećati podršku Kijevu ako osjete daljnje slabljenje takve podrške iz Washingtona, napominje publikacija.

◼U odnosu na prošlu godinu, situacija na frontu se dramatično promijenila, piše WSJ. Ukrajina je tada upotrijebila vrlo mobilnu, decentraliziranu odbranu protiv velikih, ali glomaznih ruskih kopnenih snaga, uspjevši zaustaviti njihovo napredovanje u blizini Kijeva, a potom ih prisiliti da napuste Harkovsku oblast i Herson. Moskva je tada slabo koristila svoje moćne zračne snage.

◼”Ukrajina je sada krenula u ofanzivu na položaje ruskih trupa, koje su u nekoliko mjeseci uspjele izgraditi snažnu odbranu”, piše WSJ.

Prema zapadnoj vojnoj doktrini, za napad na utvrđenog neprijatelja potrebno ga je nadjačati najmanje tri puta i upotrijebiti dobro koordiniranu kombinaciju zračnih i kopnenih snaga.

◼Uz to, nedostatak nadmoći na nebu u oružanim snagama također je razlog za zabrinutost – prema zapadnoj vojsci, složene ofanzivne operacije jednostavno su nemoguće bez toga. Niti jedna zapadna vojska nikada ne bi pokrenula ofanzivu protiv neprijateljskih utvrđenih linija bez pune prednosti na nebu, kažu oni.

◼ Američki analitičari znali su za nedostatak opreme zrakoplovstva i protivzračne odbrane potrebne za uspjeh ukrajinske kontraofenzive već početkom ove godine, podsjeća publikacija, pozivajući se na izvore tajnih materijala Pentagona, koje je objavio Jack Teixeira.

◼Kijev nema dovoljno sredstava za protivzračnu odbranu – poput američkih baterija Patriot ili mobilnijih njemačkih sistema Gepard – da ih smjesti blizu prve linije. Patriot i drugi veći, manje mobilni sistemi također su ranjivi na napade ruskih dronova.

◼Ukrajinski nedostatak protivzračne odbrane i protivzračnog oružja na bojnom polju osigurao je Rusiji zračnu nadmoć na većem dijelu ratišta, primjećuje WSJ.

◼Uprkos činjenici da su ukrajinski piloti konačno dobili zeleno svjetlo iz Washingtona da počnu upravljati borbenim avionima F-16, američka administracija još nije dala potrebno dopuštenje za isporuku ovih letjelica Oružanim snagama.

Stvaranje potrebne baze za njihovo djelovanje trajat će mjesecima, a prema analitičarima, ukrajinski F-16 pojavit će se na nebu tek sljedeće godine.

◼No čak i u ovom slučaju postavlja se pitanje njihove učinkovitosti, budući da ostaje nejasno koliko će tačno borbenih aviona Ukrajina dobiti, u kojim modifikacijama, s kakvom opremom i naoružanjem uz njih, kako će se tačno odvijati proces njihovog održavanja i popravka i koji će stepen integracije s ostatkom vojske imati.