Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

reakcije

Kako se Dodik osjećao kad je pročitao Guterresovo pismo: “Bio sam u fazi da psujem”

dodik izjava guterres
FOTO: Screenshot

Dodik također tvrdi da Dejtonski sporazum jasno kaže da Savjet bezbjednost UN bira visokog predstavnika relevantnom rezolucijom

Iako je generalni sekretar u UN-a Antonio Guterres u svom odgovoru na upit Željke Cvijanović vezanom za izbor visokog predstavnika Christiana Schmidta napisao jednu prilično jasnu rečenicu, koju su razumjeli skoro svi koji su je pročitali, prvi čovjek bh. entiteta Republika Srpska i lider vladajućeg SNSD-a Milorad Dodika danas je tu Guterresovu rečenicu protumačio “malo drugačije”.

“Moram reći da sam provo bio zatečen, iznenađen, pa ogorčen, a na kraju sam počeo, bio sam u fazi da psujem”, rekao je danas Dodik.

“Guterres ne može da tumači Dejtonski sporazum, on nije nadležan. Mi smo samo pitali da kaže je li Schmidt imenovan ili nije. I nije imenovan. Ovo ti je samo dodalo još veću konfuziju. Muslimani u Sarajevu sad evo nije, rek'o je kako je. Šta on ima reći, ko je njega to pit'o? (op.a. pitala je Željka Cvijanovića). On nije nadležan da govori o Deytonu, on nije tumač Daytona. On nije strana u Daytonskom sporazumu, to je jedino tačno Vidi se da postoji opasna propaganda protiv RS, ali to ne znači da mi nismo u pravu” ustvrdio je Dodik.

Dodik također tvrdi da Dejtonski sporazum jasno kaže da Savjet bezbjednost UN bira visokog predstavnika relevantnom rezolucijom.

Optužio je “majstore zavrzlama u Sarajeva” da su falsifikovali pismo, iako je isto objavljeno u njegovoj izvornoj verziji, onako kakoga je potpisao Guterres.

“Ako je tačno ono što kaže Guterres, zašto ste onda imenovali Paddya Ashdowna? Jel to znači da ste vi to bespravno uradili? Ako ste učinili bespravno, mi ćemo da imamo snage, nismo međunarodno priznata država i nismo članica UN-a, ali ćemo razgovarati sa nekim članicam UN-a da vidimo možemo li da tražimo obeštećenje” , tvrdi predsjednik RS.

Dodik je također danas ustvrdio da je “da svi znaju da je PIK vještačko tijelo”.

Podsjećamo, Guterres je u svom odgovoru napisao sljedeću rečenicu:

“U vezi implementacije civilnog dijela Mirovnog sporazuma u Bosni i Hercegovini želim vas podsjetiti da Ujedinjeni narodi nisu potpisnici Daytonskog mirovnog sporazuma niti su članovi PIC-a (Vijeća za implementaciju mira), jedinog releventnog tijela za imenovanje Visokog međunarodnog predstavnika za BiH.