Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Službena selekcija FEDRE

“Sizif od Bosne”: Milan, Mujo i Ante ubjeđuju Komisiju da kamen pripada njihovom narodu

sizif od bosne
Foto: Amatersko pozorište Neretva

Predstva će na daskama JU Kulturno-sportski centar Bugojno biti izvedena u srijedu, 19. jula, u 20 sati i 30 minuta, najavljeno je iz Amaterskog pozorišta Neretva

Predstava “Sizif od Bosne”, komedija konjičkog pozorišta bit će u službenoj selekciji 51. Teatarskog festivala FEDRA koji se od 13. do 20. jula održava u Bugojnu.

Predstva će na daskama JU Kulturno-sportski centar Bugojno biti izvedena u srijedu, 19. jula, u 20 sati i 30 minuta, najavljeno je iz Amaterskog pozorišta Neretva.

Kako su dodali, ova predstava apsurdna je komedija koja na kreativan način opisuje dugogodišnje, klasične probleme Bosne i Hercegovine, odnosno koncepta države u kojoj svi imaju pravo na odluku osim samih građana.

“Komisija u sastavu Gaj Julije Cezar, William Shakespeare, Marilyn Monroe, Žena Sizifova, predvođena likom Aristotela pokušava donijeti odluku koja će riješiti pitanje prava na guranje Sizifovog kamena nakon njegove smrti. Sučeljavanjem argumenata, predstavnici tri etničke grupe Milan, Mujo i Ante pokušavaju ubijediti Komisiju da kamen zapravo pripada njihovom narodu…”, navodi se o predstavi.

Konstantom debatom predstava na komičan način istražuje bosanskohercegovački apsurd u isto vrijeme nudeći dublji značaj i razumijevanje pitanja guranja Sizifovog kamena.

Selektor ovogodišnjeg izdanja FEDRA-e, najstarijeg teatarskog festivala u Bosni Hercegovini Vahid Duraković istaknuo je primjetan “produkcijski i kreativni uspon Amaterskog pozorišta Neretva iz Konjica posljednjih godina”.

“Može li se kamen kotrljati kada ga razbijemo na tri dijela koja više nisu okrugla? Guramo li ga ili samo prevrćemo u mjestu? U knjizi ‘Mit o Sizifu’ za Kamija Sizif je svjestan svog apsurda, ali on i dalje uporno gura kamen i upravo u tome uživa. U guranju je smisao, što je na tragu Kamijeve egzistencijalističke maksime ‘Život nema smisla ali to nije razlog da ne živimo’. Ni naši životi nemaju smisla, ali to nije razlog da ne živimo i budemo sretni, barem ponekad, ako ništa, barem dok stvaramo predstavu poput upornih i kreativnih Konjičana”, napisao je u službenom izvještaju selektor Duraković.

Autor teksta “Sizif od Bosne” je Ajdin Tinjak, režiju potpisuje kolektiv, dok u predastavi igraju Ali Šoto, Amar Hodžić, Anida Alibašić, Dino Kerić, Ena Osmanović, Inas Gačanin, Kerim Mešukić, Mirza Širbegović i Velid Alihodžić.