Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Finansiranje projekata

Ministarstvo kulture i sporta FBiH: Ko se sviđa komisiji dobije više bodova

FOTO: Fena
Zora Dujmović

Revizori su ukazali na mnoštvo drugih nepravilnosti u finansijskom poslovanju, zbog čega je Ministarstvo dobilo mišljenje sa rezervom

Federalno ministarstvo kulture i sporta nastavilo je ustaljenu praksu podjele novca bez primjene jasnih i mjerljivih kriterija.

Tako je i u 2022. godini ovo ministarstvo, na čijem čelu je bila Zora Dujmović, više od pola miliona maraka interventnih sredstava usmjerilo za programe koji nisu bili hitni, nepredviđeni niti specifični. Pored toga, bez primjene kriterija, Sveučilištu u Mostaru dodijeljeno je 50.000 KM za podršku programskim aktivnostima, utvrdio je Ured za reviziju FBiH.

U oblasti kulture interventna sredstva su odobrena za 24 korisnika. Narodno pozorište Mostar dobilo je 8.000 KM, Biblioteka za slijepa i slabovidna lica u BiH 6.000 KM, Čuvari tradicije Nova Bila 6.000 KM… U najvećem dijelu novac je dodjeljivan za sufinansiranje kulturnih manifestacija. Interventnu podršku za sport dobio je 71 korisnik. Bokserskom savezu BiH dodijeljeno je 37.500 KM, Teniskom savezu BiH 10.000 KM, Klubu vodenih sportova „Orka“ Mostar 8.000 KM…

U izvještaju za 2022. godinu Ured za reviziju u FBiH institucija upozorio je i na neodgovorno raspolaganje novcem za tekuće transfere, a radilo se o 6,5 miliona maraka.

Revizijom smo utvrdili da je realizacija sredstava tekućih transfera u iznosu od 6.549.250 KM (transferi za sport od značaja za FBiH, kulturu od značaja za FBiH, obnovu kulturnog i graditeljskog naslijeđa, institucije nauke i kulture od značaja za BiH i mlade) izvršena najvećim dijelom bez primjene jasnih i mjerljivih kriterija, zbog čega se izbor korisnika u najvećoj mjeri zasnivao na subjektivnoj ocjeni članova komisije za bodovanje pristiglih zahtjeva – navodi se u izvještaju.

Revizori su ukazali na mnoštvo drugih nepravilnosti u finansijskom poslovanju, zbog čega je Ministarstvo dobilo mišljenje sa rezervom. Utvrdili su i da kapitalni transferi za izgradnju bazena i sportske dvorane u Mostaru, te Hrvatskog narodnog kazališta u istom gradu nisu planirani u skladu sa Zakonom o budžetima u FBiH. Osim toga, Ministarstvo nije kvartalno izvještavalo Federalno ministarstvo finansija, odnosno Vladu FBiH, o realizaciji ovih projekata u skladu s odlukama Vlade FBiH i zaključenim ugovorima.

Ukupno su revizori dali čak 17 preporuka, od čega je deset ponovljeno iz prethodnog perioda jer ih Ministarstvo nije realiziralo u međuvremenu.