Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Petteri Orpo

Zamijenio Sannu Marin: Finska ima novog premijera

Petteri Orpo
Foto: Screenshot/YouTube
Petteri Orpo

Orpo će voditi koaliciju konzervativnog NCP-a, nacionalističkih Finaca, manjinske Švedske narodne stranke i kršćanskih demokrata, koji su zajedno osvojili većinu zastupničkih mjesta na izborima 2. aprila

Novoizabrani finski parlament izglasao je u utorak da čelnik Nacionalne koalicijske stranke Petteri Orpo postane premijer, kao što se očekivalo, čime je uspostavljena desničarska vlada i okončana vladavina socijaldemokratkinje Sanne Marin.

Orpo će voditi koaliciju konzervativnog NCP-a, nacionalističkih Finaca, manjinske Švedske narodne stranke i kršćanskih demokrata, koji su zajedno osvojili većinu zastupničkih mjesta na izborima 2. aprila.

Nova ministrica finansija bit će Riikka Purra, čelnica Stranke Finaca, dok će zamjenica čelnika NCP-a Elina Valtonen postati ministrica vanjskih poslova kada vlada kasnije u utorak preuzme dužnost.

– Toplo vam zahvaljujem na povjerenju koje ste mi ukazali – rekao je Orpo parlamentu ubrzo nakon glasanja, javlja Reuters.

Novoizabrani finski premijer Orpo vodio je kampanju na obećanju da će smanjiti vladin budžetski deficit rezanjem potrošnje uz istovremeno smanjenje poreza te će nastojati potaknuti otvaranje radnih mjesta u privatnom sektoru.

Nova koalicija također će raditi na promjeni politike migracija, s ciljem smanjenja izbjegličkih kvota, podizanja ljestvice za radne vize i otežavanja strancima dobivanja državljanstva, što su ključni prioriteti Stranke Finaca.