Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nova knjiga o izazovima demokracije u EU i susjednim zemljama

Izazovi demokracije u EU i susjednim zemljama

Knjiga ‘Izazovi demokracije u EU i susjednim zemljama’, u izdanju Brookings instituta iz Washingtona, upravo je objavljena u saradnji s Centrom za transatlantske odnose SAIS i Američko-bosanskom fondacijom.

Urednici knjige koja je već odlično prihvaćena u svjetskim akademskim ali i političkim krugovima su dr. Saša Toperić i prof. Aylin Unver Noi s univerziteta u Istanbulu.

Osim njihovih autorskih radova, između ostalih, uspjehu publikacije su doprinijeli sir Michael Leigh, bivši generalni direktor Ureda za proširenje Evropske unije i viši stručni saradnik German Marshall Funda u Sjedinjenim Američkim Državama, Geoffrey Harris, zamjenik direktora ureda za vezu evropskog parlamenta pri američkom Kongresu, dr. Mario Telo, profesor EU institucija u Rimu te na Jean Monnet univerzitetu za međunarodne odnose u Briselu, Alexander Sokolowski, direktor USAID-ovog odjela za demokraciju i vladavinu prava pri Birou za Evropu i Euroaziju.

Predgovor za knjigu je napisao izvršni direktor SAIS Centra dr. Daniel Hamilton.

Direktor Američko-bosanske fondacije Mak Kamenica je koautor afirmativnog članka o BiH u kojem je predstavljena reformska agenda BiH.

– Američko-bosanska fondacija će koristiti svaku ukazanu priliku da promoviše BiH i njena prirodna bogatstva. Jedna od oblasti s velikim potencijalom je turizam. Na razvoju turizma svi zajedno trebamo više raditi i time jačati ekonomiju BiH – rekao je Kamenica za Fenu.

Demokracija, koja štiti slobodu i građanska prava mnogo više i snažnije nego bilo koji drugi sistem, postaje izmorena u samom centru Evrope ali i na njenim periferijama. Vjera u institucije Evropske unije od njenih građana opada. Normativna snaga Evropske unije, njena sposobnost da rasprostrani svoje norme i vrijednosti na druge zemlje, kao i njena “soft power” tj. sposobnost da privuče druge svojim stavovima, sada se čini, sve manje može ispuniti svoje ciljeve širenja demokracije unutar unije kao i kreiranja okruga zemlje na svojim periferijama u kojima će biti stvorena jaka vladavina prava. Autori ove knjige nude svježa rješenja izazovima demokracije s transatlantske perspektive.

Američko-bosanska fondacija, Johns Hopkins univerzitet i Centar za transatlantske odnose SAIS su promovirali najavu nove knjige putem društvenih medija, te uz najavu nove publikacije ponovno promovirali turističke destinacije BiH slanjem atraktivnih fotografija iz naše zemlje.