Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ukrajina

Zelenski nako što su ruski teroristi srušili branu u Kahovci: Oko 80 naselja je u zoni poplave

zelenski screenshot
FOTO: Screenshot

Prema njegovim riječima, na sastanku Vijeća za nacionalnu sigurnost i odbranu dogovoren je skup međunarodnih i sigurnosnih mjera kako bi se Rusija pozvala na odgovornost za ovaj teroristički napad

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelensky održao je hitan sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost i odbranu (NSDC) nakon što su ruske okupacione snage uništile branu hidroelektrane Kakhovka.

Ukrajinski šef države oglasio se na zvaničnom Telegram kanalu.

“Održao sam hitan sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost i odbranu. Tokom noći, u 02:50 ruski teroristi izveli su unutarnju detonaciju objekata HE Kahovka. Oko 80 naselja je u zoni poplave”, rekao je Zelenski.

Dodao je da je izdana naredba da se izvrši evakuacija iz rizičnih područja i da se osigura pitka voda za sve gradove i sela koji se opskrbljuju vodom iz akumulacije Kahovka.

“Činimo sve da spasimo ljude. Uključene su sve službe, vojska, vlada, Ured predsjednika”, rekao je Zelenski.

Prema njegovim riječima, na sastanku Vijeća za nacionalnu sigurnost i odbranu dogovoren je skup međunarodnih i sigurnosnih mjera kako bi se Rusija pozvala na odgovornost za ovaj teroristički napad.

Ruske trupe digle su u zrak branu hidroelektrane Kakhovka u ranim jutarnjim satima utorka, 6. juna. U toku je evakuacija stanovništva iz sela i gradova koji su u opasnosti od poplava.