Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Igor Crnadak razgovarao sa veleposlanikom Ruske Federacije u BiH

crnadak

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak primio je 17. ožujka 2016. godine u posjetu veleposlanika Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Petra Ivancova.

Tokom susreta razgovarano je o aktualnim političkim, ekonomskim i sigurnosnim temama i pitanjima bilateralnih odnosa između dvije države.

Ministar Crnadak informirao je o predaji aplikacije za članstvo BiH u Europskoj uniji i drugim aktualnostima na polju europskih integracija koje su strateški vanjskopolitički cilj BiH. Istaknuo je da je BiH čvrsto opredijeljena da paralelno s približavanjem EU radi i na jačanju odnosa sa Ruskom Federacijom. Naglasio je da BiH želi dobre i stabilne odnose sa Ruskom Federacijom kako zbog njene velike uloge u međunarodnim političkim i ekonomskim odnosima, tako i zbog uloge u Daytonskom mirovnom procesu i činjenice da je članica Vijeća za implementaciju mira (PIC).

Ministar Crnadak je naglasio da su aktualne vlasti u BiH usmjerene ka postizanju većeg ekonomskog napretka i rješavanju unutarnjih političkih pitanja. Informirao je o prioritetima predsjedavanja Bosne i Hercegovine Centralnoeuropskom inicijativom (CEI) u 2016. godini, te konferencijama i sastancima planiranim u okviru predsjedavanja. Razgovarano je o mogućnosti skore posjete Moskvi na visokom nivou.

Veleposlanik Ivancov je istaknuo da Ruska Federacija uvažava nastojanje BiH da se približi Europskoj uniji i cijeni njenu poziciju u međunarodnim odnosima.

Sugovornici su razmijenili informacije i mišljenja o razvoju situacije u Siriji i procesu mirovnih pregovora o Siriji, migrantskoj krizi i suradnji u borbi protiv terorizma.