Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prekinuta sjednica Doma naroda FBiH, datum nastavka naknadno

BiH

dom naroda fbih

Sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine prekinuta je prilikom utvrđivanja dnevnog reda jer su mnogi delegati željeli prisustvovati sahrani oca predsjedavajuće Doma Lidije Bradare. Datum nastavka sjednice bit će poznat naknadno.

Do prekida su delegati većinom glasova odobrili prijedlog Kolegija Doma da federalni premijer dostavi u proceduru Prijedlog zakona o radu u istom tekstu u kojem ga je usvojio Predstavnički dom.

Delegat Aner Žuljević, koji je glasao protiv, izjavio je da se ovaj zaključak kosi s Poslovnikom i otvara prostor za još jedan sudski spor. Po Žuljevićevom mišljenju, zaključak nije trebalo donositi bez stavljanja ovog pitanja na dnevni red.

– Procedura je jasna – član 251 je propisao da na prvoj narednoj sjednici predsjedavajuća Doma uvrsti tačku dnevnog reda po pitanju presude Ustavnog suda, da delegati dobiju prijedlog zaključka napismeno, da o njemu raspravljaju, razmotre meritum presude Ustavnog suda i usvoje zaključak te da on bude proslijeđen svim relevantnim institucijama zaduženim za implementaciju presude – rekao je Žuljević.

Dopredsjedavajući Doma Jasenko Tufekčić, koji je u odsustvu predsjedavajuće Bradare vodio sjednicu, negira Žuljevićeve tvrdnje da je danas prekršen Poslovnik.

– Naprotiv, ponašali smo se u skladu s Poslovnikom. Ponašali smo se onako kako nalaže Ustavni sud. Obavijestili smo Vladu da nam vrati u proceduru zakon o radu – kazao je, između ostalog, Tufekčić, koji smatra da će zakon biti usvojen na narednoj sjednici Doma.

Dom naroda je već jednom usvojio zakon o radu, krajem jula prošle godine, ali morat će se izjasniti nanovo jer je Ustavni sud FBiH ocijenio u međuvremenu da je julska sjednica održana u tom dijelu suprotno Poslovniku Doma a time i Ustavu FBiH.

Do sudskog preispitivanja je došlo na prijedlog 17 delegata koji su kazali da prilikom julskog odlučivanja nisu dobili adekvatno vrijeme za predlaganje amandmana.