Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jevgenij Prigožin

Šef Wagnera: Jedinica ruske vojske je pobjegla sa položaja kod Bahmuta

Prigožin
Foto: Screenshot/Twitter

“Zašto država nije u stanju odbraniti svoju zemlju?”, zapitao se, dodajući da Ukrajina “uspješno” pogađa ruske pogranične regije

Jevgenij Prigožin, osnivač privatne vojne kompanije Wagner, jučer je objavio kako je njegova plaćenička skupina počela primati streljivo.

“Prema preliminarnim podacima, počinjemo primati streljivo”, poručio je jučer u audio poruci koju su objavili njegovi glasnogovornici. Dodao je kako se u Bahmutu vode “žestoke” borbe, ali je ustvrdio da njegove snage napreduju, piše Kyiv Post.

Novi snimak

Međutim, Prigožin je rano jutros objavio novi snimak.

“Kako ne bih nikome pokvario odmor, cijeli video u kojem ću vam reći o situaciji sa streljivom bit će prikazan tačno u 10:40, nakon što pobjednička parada završi. A budući da je 3:30 ujutro, još imamo vremena – ko zna, možda dobijemo streljivo. Onda ga nećemo pokazati”, rekao je.

U konačnici je i objavio video kojim je prijetio. U njemu je optužio rusku vojnu jedinicu da je pobjegla sa svojih položaja u blizini Bahmuta u istočnoj Ukrajini, gdje se trenutno vode najžešće borbe.

“Danas je jedinica ministarstva odbrane pobjegla s jednog od naših bokova… ostavljajući otkriven front”, rekao je Prigožin.

Ponovio je obećanje da će njegovi borci napustiti Bahmut ako ruska vojska ne dostavi više streljiva. Dodatno, doveo je u pitanje sposobnost Kremlja da obrani zemlju dok se Ukrajina priprema za proljetnu ofanzivu.

“Zašto država nije u stanju odbraniti svoju zemlju?”, zapitao se, dodajući da Ukrajina “uspješno” pogađa ruske pogranične regije.