Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

državna vlast

Vladajuća koalicija na teškom ispitu, zahladnili i odnosi HDZ-a i SNSD-a?

Banja Luka: Milorad Dodik i Dragan Čović dali izjave nakon sastanka
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Prva tri mjeseca njihovog rada, kažu analitičari, pokazatelj su zahlađenja prisnog odnosa HDZ-a i SNSD-a, a za dalje ispit za vladajuću koaliciju može li se nešto uraditi bez blokada?

Aktuelni saziv Vijeća ministra Bosne i Hercegovine formiran je u rekordnom roku.

Uz sav optimizam i želju za kompromisom, realnost je kako je pred ministrima iz dana u dan neka nova tema i problem koji bi mogao poremetiti odnose, javlja BHRT.

Zahlađivanje odnosa

Prva tri mjeseca njihovog rada, kažu analitičari, pokazatelj su zahlađenja prisnog odnosa HDZ-a i SNSD-a, a za dalje ispit za vladajuću koaliciju može li se nešto uraditi bez blokada?

Tri mjeseca rada Vijeća ministara donijelo je podjele resora i imenovanja čelnika državnih agencija. Prvi problem izgradnja plinovoda istočne interkonekcije.

Simptomatičan signal jeste i nepojavljivanje Milorada Dodika, lidera SNSD-a, na sajmu u Mostaru. Ne želi kaže za isti sto sa Christianom Schmidtom ili zahlađuju odnosi starih koaliciionih partnera?

Dodik svoj nedolazak opravdava kako ne želi kvariti idilu razgovora na relaciji Schmidt – Konaković, te nametnuo novu tezu pitanja izmjena izbornog zakona BiH.

– Ono što je danas moglo da se vidi, Konaković je s HDZ-om postigao dogovor o Izbornom zakonu i to je dobro. Nadam se da će taj dogovor biti održiv. Vidjet ćemo, rekao je ranije Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

Nije dugo čekao na odgovor ministra Konakovića. Ministar navodi da se Dodik priključio izmišljotinama iz kuhinje SDA i DF-a. Poručivši da reforme Ustava BiH u dijelu izbornog zakonodavstva nema bez ruku ostalih stranaka.

– Jasno smo rekli svoje stavove i prioritete, al’ nikad nismo dogovorili detalje sa bilo kim. Treba nam zakon koji će Srbima iz Federacije BiH, Bošnjacima i Hrvatima iz Republike Srpske, a i svim građanima na prostoru cijele BiH omogućiti kandidovanje za Predsjedništvo BiH, poručio je Konaković.

Partner, lider HDZ-a BIH, optimistično tvrdi Vijeće ministra će sve zaostatke završiti u narednih deset dana i krenuti sa potpuno novim programom rada – usvajanjem zakona koji su dugo na čekanju.

Čović optimističan, Dodik prijeti

– Nećemo upasti u zamku da na jedan nabačeni spin. Ja sam siguran da ćemo mi vrlo dobro surađivati i dalje, probleme u hodu rješavati, i da to na nikakav način neće uticati na razinu izvršne i zakonodavne vlasti na državnom nivou, kaže Dragan Čović, predsjednik HDZ-a,

Ranije je Konaković rekao da postoji dogovor kako će bošnjački ministri podržati istočnu interkonekciju, a ostali će dati podršku zakonsim rješenjema koji se već godinama na čekanju.

– Sljedeći put ne bude li na sjednici Vijeća ministra naši će ljudi procijeniti na koji način i kako će raditi u Vijeću ministara, zaprijetio je Dodik.

A procjena je i ta da će prvih 100 dana funkcionisanja Vijeća ministra ujedno biti i ispit za vladajuću koaliciju, da li pravdavaju epitet ekspresne vlade samo u podjeli fotelja ili ispunjenja obećanja? Ili će kao i do sada pod krinkom ekonomskih projekata pravdati bojkot i nedolazak na sjednice?

– Ovdje se ne može govoriti o blokadi Vijeća ministra ne postoji- Ovdje se može govoriti da ukoliko neko ne želi da podrži istočnu interkonekciju o blokadi ekonomskog razvoja, kazao je Nenad Nešić, ministar sigurnosti BiH.

Blokade nisu zaboravljene

Generalna ocjena analitičara jeste da su prethodnih mjeseci intenzivirane međunarodne posjete, da je došlo do zahlađenja prisnog odnosa lidera HDZ-a i SNSD-a, ali i da politike ucjena i blokada nisu zaboravljene.

– Vijeće nije organ sa toliko ovlaštenja i moći da bi moglo da razriješi sporove stranaka iz kojih su došli njihovi ministri problemi i najava blokada moraju da se rješavaju na širem planu, to su problemi stranaka, ne ministara, mišljenja je Milan Sitarski, politički analitičar.

– Nastavilo se Vijeće ministra ponašati po dobrom starom oprobanom receptu a to su politike ucjenjivanja, vrtimo se u krug, najavljuju se blokade, dodaje, također, politička analitičarka Tanja Topić.

A dani pred nama biće pokazatelj da li slijede blokade, privremene ili trajne?