Stručnjaci savjetuju
Koliki je rok trajanja vina nakon što se otvori flaša?
Iako vino može da traje decenijama neotvoreno, njegov životni vijek se drastično menja u trenutku kada se izvadi pampur i kiseonik uđe u flašu
Većina ljubitelja vina vjerovatno je doživjela da otvori bocu vina, sipa malo svog omiljenog napitka u čašu, a ostatak stavi u frižider, da bi onda poslije nekoliko dana otkrila da se vino potpuno pokvarilo.
To nije samo frustrirajuće zato što nas bar u tom momentu sprječava da uživamo u vinu, već i zbog činjenice da smo potrošili sumu novca, ponekad i ne baš malu, na zadovoljstvo koje nismo uspjeli da u potpunosti iskusimo.
Da biste izbjegli ovakav scenario, važno je da znate koliko dugo vino može da ostane svježe nakon otvaranja.
Kada flaša vina ostane neotvorena, može trajati mnogo duže nego što mislite. Sigurni smo da imate prijatelje koji čuvaju flaše više od 30 godina.
„Kada pravilno skladištite vino, mnoga vina mogu da stare decenijama, a najlakši način da se obezbijedi pravilno skladištenje je kupovina frižidera za vino“, kaže Natalie Tapken, koja vodi nekoliko restorana, i dodaje: „To je zato što je toplota neprijatelj vina, a idealno bi bilo da vino bude na oko 12 stepeni Celzijusa radi optimalnog skladištenja. Sve iznad 20 stepeni Celzijusa može da ‘skuha’ vino i ubrza proces starenja.“
Iako vino može da traje decenijama neotvoreno, njegov životni vijek se drastično menja u trenutku kada se izvadi pampur i kiseonik uđe u flašu, piše Eat This, Not That.
Koliki je rok trajanja vina nakon otvaranja?
Jednom kada otvorite flašu vinu, svakim danom ono gubi svoju svježinu.
„Kiseonik je neprijatelj vina“, kaže dr John McTavish, stručnjak za vino i somelijer, i dodaje: „Što je vino više vremena izloženo kiseoniku nakon otvaranja boce, brže će izgubiti svoje voćne arome i ukuse i početi da se kvari. Zamislite da ostavite parče svježe isječene jabuke na radnoj površini. Ono brzo postaje braon i oksidira jer je izloženo kiseoniku. Ovaj efekat oksidacije je sličan onome što se dešava vinu kada se otvori.“
Naravno, ako popijete vino istog dana kada otvorite flašu, ne morate da brinete koliko će trajati. Međutim, to nije uvijek slučaj. Ako ste otvorili flašu i samo uživali u čaši (ili dvije) vina, a sada se pitate koliko dugo će ostatak ostati svjež, odgovor će zavisiti od toga o kojoj vrsti vina se radi i koliko je tečnosti ostalo u boci.
„Nakon što se otvore, vina sa šećerom će trajati malo duže“, kaže Tapken i dodaje: „Naprimjer, desertno vino može trajati nedjelju dana, a porto ponekad može trajati dvije do tri nedjelje. Pjenušavo vino je najbolje konzumirati istog dana, ali odličan čep može sačuvati pjenušavo vino jedan do dva dana. Sjvetlije bijelo, sa višim nivoom kiselosti, može trajati do pet dana, a tipično bijelo ili crveno vino treba iskoristiti za tri dana“.
Još jedna stvar koju treba uzeti u obzir je koliko vina vam je ostalo, kao i „koliko je veliki ili mali odnos kiseonika i vina ostavljen u boci“, kaže dr McTavish.
„Naprimjer, ako poslužite jednu čašu vina iz boce od 0,7 litara i zamijenite čep, u boci će biti više vina nego kiseonika, zbog čega bi ono moglo da traje pet do sedam dana i da i dalje ima dobar ukus. Ali, ako poslužite tri čaše vina iz flaše istog kapaciteta, u njoj će ostati manje vina nego kiseonika, tako da će se preostalo vino pokvariti mnogo ranije“, dodaje on.
Kako znati da li se vino pokvarilo?
Mada nakon čitanja prethodnih redova vjerovatno već imate neko znanje o roku trajanja vaše omiljene vrste vina, postoje neki znakovi koji će vam pokazati da li je ono i dalje pogodno za konzumiranje.
„Kada se otvori flaša pjenušavog vina, ono će početi da gubi karbonizaciju i ukus u roku od nekoliko sati. Najbolje je da se iskoristi cijela flašu istog dana kada je otvorena“, kaže Bash Hovian, vlasnik servisa za konobare, i dodaje: „Ako morate da ga skladištite, koristite čep za pjenušavo vino da biste sačuvali neke od mjehurića i obratite pažnju na znakove poput mirisa nalik sirćetu, braonkaste boje ili kiselog ukusa.“
„S druge strane, kada je u pitanju obično vino, prisustvo mehurića i gazirani ukus ukazuju na to da se vino pokvarilo, pa kada ste u nedoumici, bolje je baciti ga nego piti“, kaže Hovian.
„Kada je riječ o crvenom vinu, znaci uključuju oksidaciju i gubitak karakteristične voćne arome“, kaže Sara Fowler, vinarka u vinariji PEJU u Napi i dodaje: „Jednostavno rečeno, neće biti tako dobrog ukusa!“
Kako da vaše vino traje duže kada se otvori?
Ako živite sami, ne pijete puno vina ili samo pokušavate da se ograničite na jednu čašu dnevno, možda se pitate kako da produžite život svojoj omiljenoj boci vina.
Fowler predlaže da „otvoreno vino stavite u frižider, čuvate u manjoj flaši i dobro zatvorite“.
Prije nego što ga ponovo okusite, izvadite ga iz frižidera i držite na sobnoj temperaturi oko sat vremena.