Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ured disciplinskog tužioca

Formiran predmet protiv sudije Perića

sdu bih branko perić

Sudija Perić je naglasio da se on ne slaže sa kolegama, da je napisao izdvojeno mišljenje koje je pri tome i pročitao, dok je osuđujući dio pročitao član Vijeća sudija Stupar

Iz Ureda disciplinskog tužioca potvrđeno je za Žurnal da su formirali predmet protiv sudije Suda BiH Branka Perića zbog toga što je tokom čitanja presude u predmetu Respiratori u sudnici pročitao svoje izdvojeno mišljenje.

Žurnal je već pisao da nije neuobičajeno da sudije imaju izdvojeno mišljenje. Zakon o krivičnom postupku BiH kaže da se zapisnik o vijećanju i glasanju korvertira i pečati. Samo ga smije otvoriti viši sud kada rješava po žalbi.

Tu može stajati izdvojeno mišljenje nekog sudije.

Ni drugostepeno vijeće nema mogućnost objavljivanja izdvojenog mišljenja.

Podsjetimo da je nekadašnji sudija Suda BiH, danas advokat Vlado Adamović kazao da je pokušaj sudije Perića da uvede praksu čitanja izdvojenog mišljenja protuzakonit. Također je dodao da  nije dobra ideja ovo uvoditi u redovno sudstvo.

Advokatica Senka Nožica za N1 kazala je da je sudija Perić za nju učinio pozitivan novum i izdvojio svoje mišljenje koje će biti sastavni dio presude što se do sada nije radilo. “Do sada kada se preglasa to se šuti i ostane tako”, kazala je.

Podsjetimo da su dva člana Vijeća sudije Braco Stupar i Goran Radević utvrdili da su optuženi premijer FBiH Fadil Novalić, direktor FUCZ Fahrudin Solak i vlasnik Srebrene maline Fikret Hodžić počinili produženo krivično djelo zloupotrebe položaja, a Solak i krivotvorenje isprava te su ih osudili na zatvorske kazne od četir, šest i pet godina.

Perić je naglasio da se on ne slaže sa kolegama. Napisao je izdvojeno mišljenje koje je pri tome i pročitao. Osuđujući dio je pročitao član Vijeća sudija Stupar.