Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

FHMZ

Prognoza za mart: Kiša, pljuskovi, snažan vjetar, ali i temperature do 18 stepeni

Dok je u većini Sarajeva magla, građani na Baščaršiji uživaju na suncu
03.01.2023., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Dok je u vecini grada magla i smog, gradjani i turisti uzivaju u suncu na Bascarsiji. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

U Bosni i Hercegovini danas umjereno do pretežno oblačno vrijeme

U Bosni i Hercegovini jutros je umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Lokalno slaba kiša je registrovana na sjeveru Hercegovine, zapadnim, centralnim i sjevernim područjima Bosne.

Temperature zraka u 07:00 sati: Bjelašnica -5 stepeni; Bugojno i Zenica 0; Ivan Sedlo 1; Tuzla 2; Drvar i Sarajevo 3; Doboj, Livno i Sanski Most 4; Banja Luka i Bijeljina 5; Gradačac i Široki Brijeg 6; Mostar, Stolac i Trebinje 7 i Neum 10 stepeni.

U Bosni i Hercegovini danas umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Rijetko može pasti malo kiše i to uglavnom prije podne. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 9 i 15 stepeni.

U Sarajevu sunčano uz umjerenu naoblaku. Najviša dnevna temperatura zraka oko 12 stepeni, saopćeno je iz FHMZBiH.

Prognoza za ovu sedmicu

U srijedu pretežno oblačno na području Hercegovine, zapadu i jugozapadu Bosne gdje rijetko može pasti malo kiše. U većem dijelu Bosne umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. U drugom dijelu dana u Bosni su povremeno mogući i jaki udari juga.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 1 i 6°C, na jugu zemlje do 8°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 10 i 16°C.

U četvrtak će u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme sa slabom kišom ili kratkotrajnim lokalnim pljuskom. Vjetar umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Prije podne u Bosni povremeno može biti jakih udara juga.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 5 i 10°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 10 i 17°C.

U petak će u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. Kiša i pljuskovi većinom na području Hercegovine. U Bosni slabije padavine. Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 5 i 10°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 11 i 17°C.

U subotu u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme sa slabom kišom. Više padavina od poslijepodnevnih sati prema kraju dana. Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. U večernjim satima vjetar mijenja smjer na sjever.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 5 i 10°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 11 i 17°C.

Dugoročna prognoza

FHMZ objavio je vremensku prognozu za narednih 15 dana.

Od 11. marta do kraja prognoznog perioda – do 21. marta – širom Bosne i Hercegovine izgledne su povremene pljuskovite padavine.

Topliji zrak koji pristiže sa juga diktirat će temperaturni režim tokom narednih 15 dana, a prognozirane vrijednosti očekuju se iznad prosjeka za ovo doba godine.

Tokom jutra minimalne temperature kretat će se od četiri do devet stepeni u Bosni, na jugu zemlje do 12 stepeni Celzijusa, a najviše dnevne u Bosnu između 11 i 16, na jugu zemlje od 13 do 18 stepeni.