Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kojović: Naše društvo neće tolerisati homofobiju i nasilje

BiH

kojovic

Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović izjavio je da sinoćni napad na goste kina Kriterion u Sarajevu govori o tome da je “napad počinjen iz mržnje”, odnosno “da počiniocima smeta što Kriterion ne diskriminše ljude po njihovom seksualnom opredjeljenju”.

– Za nas je uvijek bilo i uvijek će biti neprihvatljivo narušavanje građanskih i ljudskih prava i sloboda svakog građanina i građanke BiH – kazao je Kojović i dodao da Naša stranka očekuje od policije Kantona Sarajevo i Tužilaštva korake na sprečavanju sličnih napada ubuduće.

– Niko u ovom gradu ne smije da se osjeća nesigurno i ničija sloboda ne smije doći u pitanje, ističe Kojović.

Napominje da to nije prvi upad nasilnika u Kriterion i da se sličan napad desio i na učesnike festivala “Merlinka”.

Kao delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, on je na prošloj sjednici tog tijela glasao za izmjene Krivičnog zakona koje najavljuju otežavajuće okolnosti za počinioce djela iz mržnje. Kojović očekuje da će prijetnja jačim sankcijama prevenirati napade te vrste.

– Naši pravni propisi nisu u dovoljnoj mjeri rigorozni prema počiniocima krivičnih djela čiji je motiv mržnja. I ovaj posljednji događaj pokazuje da bismo, dok je nacrt zakona još u javnoj raspravi, svakako trebali razmisliti o još oštrijim sankcijama za ovu vrstu krivičnih djela, pogotovo jer napadi na građane počinjeni iz mržnje mogu proizvesti – što često i čine – lančanu reakciju – istako je Kojović, saopćeno je iz Naše stranke.