Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Trakavica se nastavlja

Firme iz Mostara i Banje Luke oborile tender Općine Centar za park Hastahana

hastahana1 foto opcina centar

Općina nepravilno provela tender i posao dala firmi iz Istočnog Sarajeva. SIPA i Tužilaštvo istražuju slučaj prodaje zemljišta Centralnoj banci BiH

Ured za razmatranje žalbi BiH usvojio je žalbu grupe ponuđača Urbis Centar d.o.o. Banja Luka i Eco plan d.o.o. Mostar, čime je oboren tender za izradu idejnog i glavnog projekta uređenja sarajevskog parka Hastahana, saznaje Fokus.ba.

Piše: A. DUČIĆ/Fokus.ba

Naime, prema rješenju Ureda za razmatranje žalbi BiH poništena je odluka Općine Centar na čelu sa načelnikom Srđanom Mandićem od 12. januara o izboru najpovoljnijeg ponuđača za ovaj posao vrijedna 113.000 KM (bez PDV-a). Navedenom odlukom Općina Centar je tog dana kao najpovoljnijeg ponuđača izabrala firmu „Radis“ iz Istočnog Sarajeva.

Prema aktu Ureda za razmatranje žalbi BiH, komisija Općine Centar je odbacila ponude ponuđača Urbis i Ecoplan s obrazloženjem da nisu pravilno popunili izjave odnosno zbog upitne punomoći. Također, kabinet općinskog načelnika u odgovoru na žalbu je predložio da se ponude ovih firmi odbace kao neosnovane.

Prema zaključku Ureda za razmatranje žalbi, ugovorni organ odnosno Općina Centar pogrešno je postupio kada je ponudu firmi koje su se žalile ocijenio neprihvatljivom jer je jasno vidljivo da je izajve potpisao opunomoćenik u ime direktora, konkretno firme Urbis. U konačnici, odluka o izboru najpovoljnije ponuđača je poniptena i postupak se mora ponoviti.

Inače, trakavica oko Hastahane ulazi u četvrtu godinu. Podsjetimo, tokom 2018. godine, okupila se neformalna grupa građana “Hastahana park” koja se javno protivila prodaji dijela parka i gradnji poslovnog kompleksa na tom mjestu. Dio parka “Hastahana” u sarajevskoj općini Centar je u novembru 2019. godine prodan Centralnoj banci za 4,7 miliona KM, nakon što je ranije, u julu iste godine, prethodni saziv Općinskog vijeća usvojio Odluku o usvajanju i provođenju izmjena i dopuna Regulacionog plana Gradski centar Marijin dvor za lokalitet Hastahana. Nakon što je Mandić postao načelnik, Općina se obratila Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, koja je navela da je cjelokupan prostor Hastahane potencijalno arheološko nalazište za koje je potrebno osigurati uslove za provođenje arheoloških istraživanja“.

U januaru ove godine na adresu Općine Centar došao zahtjev od Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) koja traži dostavu sve relevantne dokumentacije u slučaju „Hastahana“. SIPA ovu dokumentaciju traži po Naredbi Tužilaštva BiH o poduzimanju mjera i radnji u slučaju kupovine zemljišta na lokalitetu Hastahane u Sarajevu od Centralne banke BiH.

Tokom 2022. godine Centralna banka pokrenula je upravni spor kod Kantonalnog suda u Sarajevu jer je im je Općina odbila izdati urbanističku saglasnost za ovu lokalaciju nakon što su propali „pregovori“ između Općine i CB po pitanju zamjenske lokacije. Naime, Općina je prvo nudila lokaciju u ulici Halida Kajtaza, takođe u centru grada, a nakon toga i navodno atraktivnu lokaciju u blizini tržnog centra SCC na Marijin dvoru ali od toga na kraju nije bilo ništa.