Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vezana pupčanom vrpcom

Novorođena beba izvučena iz ruševina nakon potresa u Siriji

beba sirija ss

“Čuli smo glas dok smo kopali. Očistili smo prašinu i pronašli bebu sa pupčanom vrpcom pa smo je prerezali i moj rođak ju je odveo u bolnicu”, rekao je Suwadi za AFP u utorak

Članovi šire porodice izvukli su novorođenu bebu živu iz ruševina kuće na sjeveru Sirije, nakon što su je pronašli još uvijek vezanu pupčanom vrpcom za majku, koja je poginula u snažnom potresu u ponedjeljak, kazao je član porodice.

Beba je jedini preživjeli član od svoje cijele uže porodice, od kojih su svi ostali poginuli kada je potres jačine 7,8 stepeni Rihterove skale koji je pogodio Siriju i susjednu Tursku sravnio porodičnu kuću u gradu Jindayrisu pod kontrolom pobunjenika, rekao je Khalil al-Suwadi.

– Čuli smo glas dok smo kopali. Očistili smo prašinu i pronašli bebu sa pupčanom vrpcom pa smo je prerezali i moj rođak ju je odveo u bolnicu – rekao je Suwadi za AFP u utorak.

Video spašavanja postao je viralan na društvenim mrežama.

Na snimku se vidi kako muškarac trči iz ruševina srušene četvorospratnice držeći u rukama malu bebu prekrivenu prašinom.

Drugi muškarac trči prema prvom noseći ćebe kako bi pokušao zagrijati novorođenče na temperaturama ispod nule, dok treći vrišti tražeći auto da je odvezu u bolnicu.

Beba je odvezena na liječenje u obližnji grad Afrin, dok su članovi porodice narednih nekoliko sati izvlačili tijela njenog oca Abdulaha, majke Afrae, četvero braće i sestara i tetke.

Njihova tijela su položena na pod susjedne kuće rođaka uoči zajedničke sahrane koja je održana u utorak.