Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sveštenik pedofil iz Hrvatske na odjavnoj špici “Spotlighta”

Spotlight

Među imenima sveštenika koji su osuđeni zbog pedofilije, a koja se nalaze na odjavnoj špici “Spotlighta”, dobitnika Oscara, navodi se i jedan hrvatski slučaj.

Riječ je o Dragi Ljubičiću, bivšem župniku iz Banjola na ostrvu Rab. Ovaj 71-godišnjak danas provodi penzionerske dane u Domu za penzionisane sveštenike na Krku.

Dragi Ljubičiću u novembru 2009. je Županijski sud u Rijeci potvrdio presudu iz 2007. i pravosnažno je osuđen na kaznu zatvora od tri godine zbog bludničenja nad maloljetnim dječacima.

https://www.youtube.com/watch?v=qwsAEhs1aKA

Nakon sudskog procesa koji je zbog osjetljivosti slučaja bio zatvoren za javnost sveštenik je proglašen krivim za bludničenje nad ukupno petero dječaka starosti od 8 do 11 godina, koje je kao župnik i veroučitelj počinio u prostorijama crkve Svete Lucije u Banjolu, kao i u prostorijama područne osnovne škole.

Odmah nakon presude, Ljubičić je nekoliko sedmica proveo na Odeljenju dijagnostike u Bolnici za osobe lišene slobode, nakon čega je bio prebačen u Lepoglavu na izdržavanje kazne.

Iz zatvorenog dijela zatvora vremenom je bio premešten u njegov poluotvoreni deo. Na slobodu je pušten u maju 2012. nakon što je usvojena njegova molba za ranije puštanje na slobodu.

Izašao je iz zatvora ranije zato što je odslužio dvije trećine kazne, kao i zbog uzornog vladanja.

Ljubičić je rodom iz Poljica, malog mjesta u okolini grada Krka. Prvi slučajevi pedofilije zabilježeni su u proljeće 2003, odnosno dve godine nakon njegova dolaska u župu u Banjolu.

ljubicic

Prema optužnici, dječacima je prilazio tokom oblačenja ministrantske haljine, kada bi im pod izgovorm da im pomaže, zavlačio ruku ispod odjeće ili ih preko odjeće dodirivao po intimnim dijelovima tijela.

Skandal je izbio nakon što su dvije majke o zlostavljanju otvoreno porazgovarale sa svojim sinovima koji su im se konačno povjerili i ispričali što im se događalo u crkvi i školi.

Do tada su se bojali o tome govoriti jer je velečasni Ljubičić uživao veliki ugled u zajednici. Poslije skandaloznih ispovijesti svoje djece, roditelji su obavijestili policiju poslije čega je pokrenuta istraga čiji je rezultat bio podizanje optužnice. Crkva je, Ljubičića povukla iz službe i prije samog suđenja smjestila u Dom za penzionisane sveštenike na otoku Krku.

U postupku su oštećeni dječaci svjedočili preko video-linka, uz stručnu pomoć, a sjvedočile su i njihove majke.

Iznoseći svoju odbranu na sudu, Ljubičić je negirao da je dodirivao dječake s namerom seksualnog zadovoljavanja. Sudsko vijeće proglasilo je Ljubičića krivim za tri djela u kojim je u više navrata bludničio nad dječacima osuđen na kazne po 10 mjeseci, a za dva slučaja pipkanja na šest mjeseci zatvora, što je objedinjeno u jedinstvenu kaznu od tri godine.

Odmah nakon puštanja iz zatvora 2012. godine, Ljubičić je smješten u Dom za penzionisane sveštenike na Krku, gdje je i danas.