Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Visoki predstavnik

Schmidt pisao čelnicima RS-a zbog obilježavanja neustavnog Dana RS-a

Federal Foreign Minister Baerbock in Sarajevo
Annalena Baerbock (Alliance 90/The Greens), Federal Foreign Minister, meets the High Representative for Bosnia and Herzegovina, Christian Schmidt. On her trip, BM Baerbock visits Bosnia and Herzegovina, Kosovo, Serbia and the Republic of Moldova. Sarajevo, 03/10/2022 Photo: Thomas Imo/DPA

“Oba entiteta i Distrikt Brčko su multietnički i stoga svi njihovi praznici treba da povezuju ljude, a ne da ih dijele”, napisao je Schmidt

Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, uputio je pismo rukovodiocima bh. entiteta RS povodom obilježavanja neustavnog 9. januara.

Između ostalog, on je jasno poručio da je Ustavni sud BiH u nizu odluka utvrdio da je proglašenje ovog datuma Danom RS neustavno.

On je dopis, koji je u posjedu “Nezavisnih novina”, poslao predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku, premijeru tog entiteta Radovanu Viškoviću i predsjedniku Narodne skupštine Nenadu Stevandiću, a dopis je dostavljen i predsjedavajućoj te članovima Predsjedsjedništva BiH Željki Cvijanović, Željku Komšiću i Denisu Bećiroviću.

“Svi javni organi i svi javni zvaničnici u Bosni i Hercegovini imaju obavezu pridržavati se ustavnog poretka Bosne i Hercegovine. Štaviše, kako je istakao i Ustavni sud Bone i Hercegovine, obilježavanje Dana RS 9. januara ‘ne simbolizuje kolektivno, zajedničko sjećanje, koje doprinosi jačanju kolektivnog identiteta kao vrijednosti od posebnog značaja u multietničkom drušvu, zasnovanom na poštivanju različitosti kao osnovne vrijednosti modernog demokratskog društva”, naveo je visoki predstavnik.

Prema njegovim riječima, kao takvo, “to ne samo da ugrožava vladavinu prava, već i izgradnju povjerenja te nije u skladu s evropskim vrijednostima inkluzivnosti, tolerancije, pravde, solidarnosti i nediskriminacije”.

“Oba entiteta i Distrikt Brčko su multietnički i stoga svi njihovi praznici treba da povezuju ljude, a ne da ih dijele. Dejtonski mirovni okvir zahtijeva međusobno poštovanje i razumijevanje. To je i duh Ustava Republike Srpske kao entiteta BiH. Vjerujem da bi odgovorni lideri iz cijelog političkog spektra i svih nivoa vlasti trebali zajedno raditi na tom cilju, kako bi u postojećem zakonskom okviru pronašli način da se obilježavanja organizuju bez diskriminacije i inkluzivno”, naveo je Schmidt.

Kako je dodao, “poštivanje ustavnog poretka zemlje i doprinos društvu zasnovanom na evropskim vrijednostima su kamen temeljac održivog mira, stabilnosti i napretka u Bosni i Hercegovini i njenih težnji ka Evropskoj uniji kao zajedničkom interesu svih građana”.