Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Glavni izvor trovanja

Stručnjaci se složili: Ovo je najopasniji način pripreme piletine

piletina pile unsplash

Više ljudi se izlaže riziku od trovanja hranom nego to mislite

Od krilaca do sup s rezancima, ljudi u SAD-u vole jesti piletinu. Toliko, zapravo, da Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) kaže da je jedu više od bilo koje druge vrste mesa. No, koliko god bila ukusna, piletina ima svoje nedostatke – naime, glavni je uzročnik bolesti koje se prenose hranom. Novi izvještaj CDC-a zaključuje da dio problema leži u načinu na koji ga ljudi pripremaju. Čitajte dalje kako biste saznali što agencija sada kaže kada su u pitanju najmanje sigurni načini kuhanja i pripreme piletine, piše Bestlifeonline, a prenosi Poslovni.hr.

Piletina je glavni izvor trovanja hranom

Prema CDC-u procjenjuje se da salmonela uzrokuje više bolesti koje se prenose hranom nego bilo koja druga bakterija. Piletina ponekad može biti kontaminirana ovom bakterijom, što je čini “glavnim izvorom ovih bolesti”, napominje agencija. U prosječnoj trgovini mješovitom robom, oko 1 od svakih 25 pakiranja piletine je kontaminirano salmonelom, prema izvještaju američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) iz 2018.

“Ako jedete nedovoljno kuhanu piletinu, možete dobiti bolest izazvanu hranom, koja se naziva i trovanje hranom. Također se možete razboljeti ako jedete drugu hranu ili pića koja su kontaminirana sirovom piletinom ili njenim sokovima”, objašnjava CDC.

Ovaj novi izvještaj agencije bavi se zabrinjavajućim problemom koji pridonosi ovom problemu trovanja hranom – kako ljudi kuhaju određene vrste piletine.

CDC upozorava na određene proizvode od piletine

CDC je 2. decembra objavio novi izvještaj o prijetnji trovanja hranom od piletine. Za ovaj izvještaj agencija se suzila na smrznute punjene pileće proizvode, koji su “više puta bili uključeni u epidemije salmonele”, kažu iz CDC.

Od 1998. godine dužnosnici su povezali pohovane i punjene sirove pileće proizvode s 14 različitih epidemija i oko 200 bolesti, prema američkom Ministarstvu poljoprivrede (USDA).

Šta čini pohovanu i punjenu piletinu tako problematičnom? Prema CDC-u, “ovi se proizvodi djelomično kuhaju kako bi se pohovali, zbog čega često izgledaju kuhani”. Uprkos izgledu, pohovani pileći proizvodi i dalje moraju biti u potpunosti kuhani prije nego što budu sigurni za jelo, kaže za Best Life Kelly Johnson-Arbor, dr. med., medicinska toksikologinja i direktorica Nacionalnog centra za otrove.

“Sirova piletina, uključujući smrznute punjene pileće proizvode kao što je Chicken Cordon Bleu, mora se kuhati na unutarnjoj temperaturi od najmanje 165 stepeni Fahrenheita kako bi se ubile bakterije koje se prenose hranom kao što je salmonela”, kaže Johnson-Arbor.

CDC kaže da je ovo “sigurna unutarnja temperatura” na kojoj se piletina mora kuhati – i ako nije temeljito kuhana na toj temperaturi, mogli biste se razboljeti ako je piletina kontaminirana.

Agencija kaže da se neki uređaji ne bi trebali koristiti za kuhanje smrznutih pilećih proizvoda. Naime, još 2006. godine proizvođači smrznutih pohanih i punjenih pilećih proizvoda počeli su uvoditi nove promjene označavanja kako bi “jasnije identificirali te proizvode kao sirove”, objašnjava CDC u svom novom izvještaju. Ažurirane oznake na mnogima također upozoravaju potrošače da ne koriste mikrovalne pećnice za kuhanje, jer su tu metodu kuhanja “u povijesti često prijavljivale bolesne osobe u izbijanjima salmonele povezanih sa smrznutim punjenim pilećim proizvodima”, prema agenciji.

“Korištenje mikrovalnih pećnica ne dovodi do ravnomjernog zagrijavanja smrznutih pilećih proizvoda, čak ni kada je piletina pokrivena ili preokrenuta tokom procesa kuhanja”, kaže Johnson-Arbor. “Osim toga, mikrovalne pećnice koje imaju manju snagu (600 W) općenito ne kuhaju smrznute pileće proizvode dovoljno temeljito da ubiju salmonelu.”

Ali mikrovalne pećnice nisu jedini kuhinjski uređaj s ovim problemom. “Iako rerne mogu pouzdano postići ovu temperaturu, mikrovalne pećnice, friteze i tosteri ne peku uvijek temeljito piletinu na 70 stepeni Celzijusa, a to povećava rizik od trovanja hranom”, dodaje Johnson-Arbor.

CDC je to potvrdio u svom izvještaju: “Studije pokazuju da mikrovalne pećnice, friteze i tosteri nedosljedno zagrijavaju smrznutu punjenu piletinu ili smrznutu sirovu pohovanu piletinu”, upozorila je agencija.

Mnogi ljudi ne slijede ove smjernice

Prema izvještaju CDC-a, epidemije povezane sa smrznutim paniranim i punjenim pilećim proizvodima nastavile su se događati čak i nakon što su napravljene prilagodbe označavanja. Johnson-Arbor kaže da je to vjerovatno zato što “mnogi ljudi ne čitaju upute na pakiranju dok kuhaju”, a nalazi agencije to potvrđuju.

Za svoj novi izvještaj, CDC je u partnerstvu s Porter Novelli Public Services proveo istraživanje od maja do jula 2022., analizirajući metode pripreme ljudi za smrznute punjene pileće proizvode. Od preko 2500 odraslih Amerikanaca, njih 82,7 posto izjavilo je da koristi rernu kao jedan od svojih aparata za kuhanje. Ali više od polovice ispitanika također je priznalo da koristi nešto drugo osim svoje pećnice za kuhanje ovih pilećih proizvoda.

Najčešće korišteni uređaj koji nije rerna bila je friteza, s kojom je 29,7 posto ispitanika reklo da je pripremalo piletinu. U međuvremenu, 29 posto je izjavilo da koristi mikrovalnu pećnicu, 13,7 posto koristi tostere, a 3,8 posto kuha s drugim uređajem.

Naravno, ne čudi što se ljudi okreću ovim uređajima. “Neki ljudi, uključujući studente, one s nestabilnom stambenom situacijom i stanare mobilnih kućica, možda nemaju dovoljno prostora u svom domu za smještaj tradicionalne rerne ili možda nemaju finansijskih rezervi za kupnju pećnice. Toster pećnice, mikrovalne pećnice i friteze obično su puno jeftinije od tradicionalnih rerni, a također zauzimaju puno manje prostora, što ih čini poželjnim za mnoge ljude”, objašnjava Johnson-Arbor .

Ako ćete koristiti nešto poput mikrovalne pećnice ili friteze za pripremu smrznute piletine, bilo da je pohovana ili ne, termometar za hranu može smanjiti rizik od bolesti koje se prenose hranom, prema Johnson-Arboru. Toksikolog kaže da vam ovaj alat može pomoći da vaša piletina bude kuhana na unutarnjoj temperaturi od najmanje 165 stepeni Fahrenheita.

“Ali ako ste u nedoumici ili ako termometar za hranu nije dostupan, nemojte jesti sirovu piletinu koja se kuhala u fritezi, mikrovalnoj pećnici ili tosteru”, zaključuje ona.