savjeti
Koja je vrsta hljeba najbolja ako imate problema sa šećerom u krvi?
Što zapravo znači “obogaćeni” hljeb i koja je vrsta hljeba najmanje utječe na porast nivoa šećera
Koja vrsta hljeba najmanje utječe na porast nivoa šećera u krvi?
Odgovor je: Raženi hljeb od cjelovitog zrna. Nivo šećera u krvi raste nakon što ste pojeli hranu koja sadrži ugljikohidrate. Tu se ubraja i hljeb. Ako ste zabrinuti zbog šećera u krvi, raženi hljeb od cjelovitog zrna najbolji je izbor.
Držat će vas sitima duže nego druge vrste hljeba, a uz to uzrokuje najmanje i najsuptilnije promjene u nivou šećera. To je važno za oboljele od dijabetesa. Općenito, birajte hljeb gušće i grublje strukture s puno komadića zrna kako biste izbjegli nagle skokove šećera u krvi.
Je li “obogaćeni” hljeb zdraviji od cjelovitog?
Odgovor na ovo pitanje glasi: NIJE. Izraz “obogaćen” odnosi se uglavnom na bijeli hljeb ili na druge krušne proizvode od rainiranog brašna. Rainiranjem se postiže svjetliji i rahliji izgled hljeba te se produžuje njegova trajnost na policama trgovina. Ali, rainirano brašno u tom je procesu ostalo bez većeg dijela vlakana, željeza i B-vitamina.
Riječ “obogaćen” u tom slučaju znači samo to da su B-vitamini i željezo ponovno dodani nakon procesa rainiranja, no vlakna se ne mogu naknadno dodati. A hljeb od cjelovitog zrna sadrži vlakna, prema tome bolji je prehrambeni izbor, piše Gloria.