Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na ročištu za respiratore

Sudija Perić se požalio da ga Sud BiH nije zaštitio, ali se pohvalio podrškom kolega

branko-peric

Perić sada može “mahati” ocjenom svojih kolega da je “nepristrasan”, a da se pri tome ne zna kako je ta nepristrasnost utvrđivana

Sudija Suda BiH Branko Perić obratio se na početku današnjeg ročišta u predmetu “Fadil Novalić i drugi” pojašnjavajući strankama u postupku zbog čega je nedavno podnio zahtjev za izuzeće u ovom predmetu u kojem je on predsjedavajući Sudskog vijeća. On je kazao da je izuzeće tražio nakon “serije medijskih diskreditacija i napada zbog oslobađajuće presude u jednom drugom predmetu”. Kazao je i da je smatrao da ga dalje diskredituje to što se u javnosti mogao steći “utisak da nije objektivan”, a s obzirom na to da, kako je rekao Perić, u njegovu zaštitu nije stao Sud BiH, niti se oglasilo Društvo sudija, on je odlučio da podnese zahtjev za izuzeće u ovom predmetu, jer je to po samoj Perićevoj ocjeni, bio jedini način se o njemu izjasne sudije Suda BiH.

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ /Fokus.ba

– Moje kolege su zauzele stajalište da ne postoje objektivne sumnje u moju nepristrasnost. Ukazano je i da ja ne donosim odluku sam, nego tročlano sudsko vijeće – kazao je Perić.

On je naglasio i da su kojim slučajem njegove kolege prihvatile njegov zahtjev za izuzeće, na taj način bi bila poslata poruka “da bi i ubuduće mediji mogli ‘ukloniti’ bilo kojeg sudiju iz nekog predmeta”. Na ovaj način sudija Perić je ponovo svu odgovornost za svoje ponašanje i postupke uključujući i podnošenje navedenog zahtjeva za izuzeće prebacio na medije.

Inače, Perić nije pojasnio na koji je način utvrđivana njegova nepristrasnost, a na ovo pitanje poslato ranije Sudu BiH nije odgovoreno ni Fokusu, tako da je ostalo nejasno jesu li se sudije Suda BiH bez ikakvog uvida u način vođenja predmeta “Zijad Mutap i ostali”, u kojem se sudilo optuženima za prikrivanje ubistva mladića Dženana Memića, ili u način vođenja predmeta u vezi nabavke respiratora odlučili dati podršku Periću “na lijepe oči” ili je možda neka komisija razmatrala navode o Perićevom ponašanju u barem ova dva predmeta. Kako god bilo, jedno je sigurno, a to je da Perić sada može “mahati” ocjenom svojih kolega da je “nepristrasan”, a da se pri tome ne zna kako je ta nepristrasnost utvrđivana.

Također, Perić, ali i Sud BiH i VSTV i dalje šute o tome što je Evropska komisija u nedavnom izvještaju o BiH ocijenila da Sud BiH loše vodi predmet “Respiratori”, pa je izglednije da su te negativne ocjene pravi razlog Perićeve nervoze i razlog zbog kojeg mu je trebala “potvrda” da je on nepristrasan.

Senka Nožica, advokatica Jelke Milićević, kazala je da pruža punu podršku sudiji Periću, odnosno cjelokupnom Vijeću.

– Mi ne smijemo dozvoliti da ulica, mediji, a pogotovo ne politika utječu na sudijske presude – kazala je Nožica.

Tužilac Džermin Pašić kazao je da je u skladu s odredbama Zakona o krivičnom postupku svakoj strani u ovom predmetu trebalo dostaviti zahtjev za izuzeće, da su tužitelji za taj zahtjev saznali iz medija, a da su “morali čuti obrazloženje.”

– Tužilaštvo ima drugačiji stav, ali neće ga danas iznositi. Zakon ne poznaje zahtjev za izuzeće u ovoj fazi postupka – kazao je tužitelj Pašić.

Pašić je kazao i da Tužilaštvo BiH nije blagovremeno obaviješteno o odgodama suđenja u ovom predmetu, te da tužitelji zbog toga nemaju pravo prigovora i izjašnjenja primjerice u slučaju kada je prvooptuženi Fadil Novalić dostavio medicinsku dokumentaciju da ne može prisustvovati ročištima, a tužitelji, kazao je Pašić, iz medija saznaju da je prvooptuženi prisustvovao nekom događaju u vrijeme kada je trebao biti glavni pretres.

Vasvija Vidović, advokatica Fadila Novalića, kazala je da je jedno ročište odgođeno zbog Novalića, a drugo zbog bolesti jedne od advokatica.

Sudija Branko Perić je kazao tužitelju Pašiću “da nema obavezu da ga obavještava” o tim stvarima, te da Pašić “ne utiče na upravljanje postupkom”.

– Idite u bolnicu prikupljajte dokaze. Šta vas to briga i da ste znali da je braniteljica bolesna. Pravite predstavu – nervozan je opet bio Perić.