Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

beogradsko Vreme

Tačno prije 100 godina: Šta je muslimanski klub tražio za ulazak u vladu Nikole Pašića

pasic

Koje zahtjeve je muslimanski desničarski klub tražio za ulazak u vladu 1922. godine

Na današnji dan, prije 100 godina, beogradski dnevni list Vreme pisao je o uslovima koje je muslimanski desničarski klub zahtijevao kako bi ušao u vladu Nikole Pašića.

Nikoli Pašiću je nakon uručenog pisma sa zahtjevima u posjetu došao bivši ministar trgovine Osman Vilović. Instistirao je na Pašićevom odgovoru, iako je kako je Vreme pisalo, on bio spreman da prihvati većinu zahteva muslimana. Vilović je želeo što bržu reakciju na uručene zahteve kako bi mogao sa nečim konkretnim da izađe pred svoju Narodnu muslimansku stranku.

Ipak je konačna odluka sačekala još koji dan kako bi predsjednik ministarskog savjeta (kako se tada vlada nazivala) Nikola Pašić razmotrio tu temu sa čelnicima svoje partije i članovima vlade.

Zahtjeva je bilo četiri. Prije svega, muslimani su tražili da vlada i državni organi ne smetaju Narodnoj muslimanskoj stranci da svoje djelovanje proširi i na novopazarski sandžak a po mogućnosti i na Staru Srbiju i Makedoniju.

Zatim, zahtjevali su da se muslimanima ostave dva resora u vladi. Kako piše Vreme, neispunjavanje ovog uslova i ne bi predstavljao toliki problem u slučaju da vlada i Nikola Pašić izađu u susret ostalim zahtjevima.

S obzirom na to, bili su spremni da prihvate podsekretarsko mjesto u ministarstvu unutrašnjih poslova koje im je već nuđeno. Takođe, bilo koja druga vrsta kompenzacije je dolazila u obzir.

Pored ovoga, u pismu se između ostalog zahtevalo da se ne primenjuje član zakonskog predloga o državljanstvu koji propisuje da se pravo opcije muslimana u južnoj Srbiji produži za tri godine. Ovaj član je bio uveden bez saglasnosti muslimanskim poslanicima.

Vredi spomenuti i zahtev vladi da se dovrše sve neizvršene tačke prethodnog sporazuma između dve strane, a pogotovo one vezane za agrarno pitanje u Bosni.

Pored ovih, kako Vreme kaže, bilo je i nekih manje važnih sitnih zahtjeva, piše Danas.