Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sankcije evropske unije

Njemačka zamrzla više od pet milijardi eura ruske imovine

Chancellor Scholz on Balkan Mission to Serbia
Photo: Michael Kappeler/DPA/Pixsell

Vlasti u Berlinu su objavile brojke u ponedjeljak, 19. decembra, kao odgovor na pitanje Christiana Görkea, poslanika u državnom parlamentu ispred tvrdolinijaške ljevičarske partije Die Linke

Njemačka je zamrzla 5,046 milijardi eura ruske imovine, kao dio sankcija Evropske unije (EU) zbog rata u Ukrajini.

Vlasti u Berlinu su objavile brojke u ponedjeljak, 19. decembra, kao odgovor na pitanje Christiana Görkea, poslanika u državnom parlamentu ispred tvrdolinijaške ljevičarske partije Die Linke.

Vlada je navela da 2,217 milijardi eura zamrznutih sredstava je novac koji su njemačke banke prijavile centralnoj banci, Bundesbanci.

Osim toga, postoji i “pokretna imovina” vrijedna 1,099 milijardi eura. Vlasti nisu dale preciznije brojke.

Tokom juna, vlasti su govorile o 4,48 milijardi eura zamrznutih ruskih sredstava. Görke je kritikovao obavezu prijavljivanja imovine, koja je usvojena da bi se zamrzavanje sredstava moglo provoditi – i rekao da je neuspješna.

“Već nekoliko mjeseci, oligarsi nisu apsolutno ništa prijavili, istakao je Görke.

Dodao je da oni na koje ovo utiče znaju da istražitelji u Njemačkoj traže po mraku, djelimično zato što registri nepokretne imovine nisu digitalizovani, i zato što vlastima nedostaje osoblja.

“Pooštravanje sankcija za oligarhe je već odavno potrebno, da bi se pogodili profiteri iz Putinovog unutrašnjeg kruga”, naglasio je Görke.

Prema izjavi Didiera Reyndersa, povjerenika EU za pravosuđe, objavljenoj krajem oktobra, od početka ruske invazije EU je zamrznula ruske imovine u vrijednosti od oko 17 milijardi eura.

Nakon što je Moskva izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru, Zapad je zamrznuo oko polovinu – ili više od 300 milijardi dolara – međunarodnih rezervi Rusije.