Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Svečana akademija povodom 1. marta: Datum koji je promijenio sve (FOTO)

BiH

IMG_2469
Foto: I. Kralj

Gradsko vijeće Grada Sarajeva, Skupština Kantona Sarajevo, općinska vijeća općina u Kantonu Sarajevo i Forum parlamentaraca BiH 1990. obilježili su 1. mart – Dan nezavisnosti BiH zajedničkom Svečanom akademijom u Vijećnici.

Nakon intoniranja himne BiH, prisutnim zastupnicima, vijećnicima, diplomatskom koru, predstavnicima svih nivoa vlasti u zemlji i ostalim zvanicama, prigodnim govorom obratio se predsjednik Foruma parlamentaraca BiH 1990. i predsjednik bivše skupštine RBiH koja je izglasala Deklaraciju o nezavisnosti Miro Lazović.

Čestitajući građanima Sarajeva i Bosne i Hercegovine ovaj značajan historijski datum, Miro Lazović je istaknuo da „današnji dan kod mnogih građana izaziva posebne emocije. Evocira mnoga sjećanja. I dobra i loša. Period sticanja nezavisnosti bio je period teških političkih i ratnih sukoba. To je bilo vrijeme iskušenja i istrajavanja, vrijeme hrabrih i odgovornih odluka.“

Lazović je podsjetio da su članovi Foruma parlamentaraca BiH 1990, tadašnji zastupnici Skupštine RBiH, odolijevajući mnogim izazovima i otvorenim prijetnjama, na burnoj Skupštini RBiH 25. januara 1992. donijeli odluku o raspisivanju referenduma i time stvorili uslove da građani svojom voljom iskažu opredjeljenje o nezavisnoj BiH.

Donijeti odluku o referendumu nije bilo nimalo jednostavno – rekao je Lazović i podsjetio je da su građani 1. marta 1992. sa 64,3 procenta izglasali nezavisnost, a početkom aprila iste godine Evropska zajednica i SAD priznale BiH kao nezavisnu državu. Dakle referendumska volja građana BiH bila je uvjet za međunarodnim priznanjem BiH, to je rezultiralo i prihvaćanjem naše države, 22. maja 1992. u Organizaciju Ujedinjenih naroda u New Yorku. To su historijske činjenice i one se ne mogu mijenjati – naglasio je Lazović na Akademiji.

Lazović je upozorio das danas ne postoji nijedna kopča koja egzistencijalno i interesno veže građane BiH s njihovom državom, ali i izrazio uvjerenje da će u procesima približavanja BiH evropskim integracijama i prihvaćanjem evropskih standarda mnogo toga biti ispravljeno i u korist svih građana.

– Siguran sam da će se u tim procesima otvoriti i neophodni procesi promjene sadašnjeg ustavnog uređenja. Priliku smo nedavno dobili. Predana je aplikacija odnosno zahtjev za prijem BiH u članstvo EU. Taj čin otvara novu etapu, međutim sam po sebi taj čin neće donijeti potrebne promjene. Promjene nas tek očekuju i njih moraju inicirati domaće vlasti. Odgovoriti na hiljade pitanja koja ćemo dobiti u trenutku prihvaćanja aplikacije neće biti lako. Stoga će politički konsenzus biti neophodan da se odškrinuta vrata ka EU ne bi zatvorila – kazao je.

Na kraju svog obraćanja Miro Lazović pozvao je je sve da se okrenu temeljnim ljudskim vrijednostima: „Bez temeljnih vrijednosti kao što su patriotizam, pravda i pravna država, solidarnost i socijalna pravda, razumijevanje drugog i drugačijeg nema prosperiteta i normalnog života. Potencijala za drugačiju državu, pravedniju i sigurniju BiH imamo. Ta snaga je u ogromnom broju mladih i obrazovanih, vrijednih i savjesnih, moralnih i čestitih, kojima treba dati šansu.“

U umjetničkom dijelu programa Svečane akademije u Vijećnici učestvovali su ženski omladinski hor “Chorus Cadenza”, ansambl “San”, Ilma Fazlić, učenica 4. razreda Gimnazije i Muzičke škole koja je pročitala svoj tekst povodom ovog historijskog datuma pod nazivom „Moji preci“, te Faris Pinjo, student Akadamije scenskih umjetnosti, koji je uputio zdravicu-čestitku Bosni i Hercegovini.