Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bolesti srca

Ova jela kardiolozi ne preporučuju

crveno meso unsplash

Po uzrocima smrti, kardiovaskularna oboljenja zauzimaju neslavno prvo mjesto

​Iako preovlađuje mišljenje da se bolesti srca javljaju pretežno u starijem životnom dobu, ni mlađi nisu imuni na ovaj problem.

Osim toga, nedostatak fizičke aktivnosti, nepravilna ishrana kao i loše životne navike mogu povećati rizik od nastanka različitih bolesti.

Po uzrocima smrti, kardiovaskularna oboljenja zauzimaju neslavno prvo mjesto. Zato stručnjaci upozoravaju koja hrana može negativno uticati i ubrzati starenje srca.

Crveno meso

Ova vrsta mesa bogata je zasićenim mastima. Ove “loše” masti nalaze se i u drugim namirnicama – jajima, pavlaci, puteru i punomasnim sirevima. Mogu uticati na podizanje nivoa lošeg holesterola, ali i pojavu gojaznosti i dijabetesa.

Peciva i brza hrana

Perkarske proizvode i brzu hrana treba maksimalno izbjegavati jer sadrže trans masti, velike količine začina, šećera, pojačivača ukusa. Sve to negativno utiče na zdravlje našeg organizma.

Alkohol

Prekomjerna konzumacija alkohola je izuzetno štetna opcija – može da poremeti san, izazove dehidrataciju i poveća rizik od nastanka moždanog udara i srčanih oboljenja.

Alkohol može da poveća šanse za pojavu krvnih ugrušaka i povećanog krvnog pritiska.

Pretjerivanje sa kafom i pićima koja sadrže kofein može povećati rizik od prijevremenog starenja. Ukoliko pijete više od 1-2 šoljice ovog napitka, velika količina kofeina može negativno uticati na rad srca.

Prženo i presoljeno meso

Prženo i presoljeno meso može izazvati dehidrataciju, povećan krvni pritisak i pojavu drugih kardiovaskularnih oboljenja. Zato ne treba pretjerivati sa ovom hranom.