oprez
Ovi ljudi nikad ne bi smjeli jesti biftek, tvrde stručnjaci
Prečesto konzumiranje bifteka može izazvati mnoge zdravstvene probleme, a najopasnije je za ljude s određenim genetskim predispozicijama
Ne postoji ništa ukusnije od velikog, sočnog bifteka s povrćem ili krompirom i savršeno začinjenom salatom. Ipak, možemo sve češće čuti savjete kako crveno meso i nije toliko zdravo u odnosu na alternative. Dobra vijest je što u umjerenim količinama komad bifteka nije nezdrav za organizam većine ljudi, ali stručnjaci upozoravaju da bi ga neke osobe iz zdravstvenih razloga trebale izbjegavati.
”Tijelo većine ljudi razgrađuje biftek i koristi njegove komponente u svrhu izgradnje mišića i stvaranja krvi. Nažalost, to ne vrijedi za sve ljude jer postoje i negativni efekti uživanja u ovoj namirnici. Biftek je bogat zasićenim mastima, a redovno konzumiranje crvenog mesa povezano je s visokim kolesterolom, srčanim oboljenjima i rakom, posebno rakom debelog crijeva”, objašnjava liječnik Mike Bohl.
Ljudi koji imaju problema s crijevima
Kako piše Eat This, a prenosi Index.hr, zdravstveni problemi s crijevima mogli bi biti razlog za izbjegavanje bifteka. ”Iako je većina svih namirnica dobra za konzumiranje u umjerenim količinama, s biftekom bi trebalo biti oprezan, posebno ako imate osjetljiv želudac. To je zato što gastrointestinalni problemi otežavaju probavu crvenog mesa”, objašnjava Bohl.
Naime, velikim količinama proteina i masnih namirnica kao što su biftek ili crveno meso potrebno je mnogo duže da napuste probavni trakt. Prvi znak ovog problema je nadutost i neugoda u trbuhu, a to je rezultat viška toksina koji se skupljaju u probavnom traktu.
Svi koji su alergični na crveno meso
”Jedini koji bi u potpunosti trebali izbjegavati biftek su oni koji imaju kratkoročnu reakciju na njega poput alergije”, objašnjava dr. Bohl.
Ostali ljudi iz rizičnih grupa vjerovatno neće imati negativne reakcije ako ponekad pojedu biftek, ali to zaista nije slučaj ako ste alergični. Takozvani alfa-gal sindrom, otkriven tek prije nekoliko godina, definira se kao alergija na proizvode od sisavaca, posebno na komade crvenog mesa. Iako je ova alergija prilično rijetka, u slučaju da je imate, simptomi će se pojaviti u roku od nekoliko minuta nakon konzumiranja bifteka.
Simptomi alergije manifestiraju se u obliku koprivnjače, svrbeži ili ekcema, curenja iz nosa, glavobolje, teškog disanja, bolova u trbuhu, proljeva ili mučnine te povraćanja, a u nekim slučajevima moguće je i oticanje nekih dijelova tijela.
Ljudi koji imaju dijabetes
”Biftek i većina crvenog mesa imaju mnogo više zasićenih masti od alternativa, što može akumulirati više LDL holesterola (lošeg holesterola) u krvi i povećati krvni pritisak. Ljudi s dijabetesom imaju povećan rizik od srčanih oboljenja tako da bi izbjegavanje bifteka spriječilo daljnje povećanje ovog rizika”, objašnjava liječnica Cedrina Calder.
Američko udruženje za dijabetes stoga preporučuje da dnevni unos ukupnih masti za osobu sa šećernom bolešću ne prelazi 20 grama, a biftek od 200 grama u prosjeku sadrži oko 19 grama zasićenih masti. S obzirom na to da je vjerovatnost visokog krvnog pritiska udvostručena za osobu s dijabetesom u odnosu na ostale, biftek bi se trebao što rjeđe nalaziti na vašem jelovniku ako bolujete od ove bolesti.
Ljudi s genetskom predispozicijom za rak debelog crijeva
Prečesto konzumiranje bifteka može izazvati mnoge zdravstvene probleme, a najopasnije je za ljude s određenim genetskim predispozicijama. ”Konzumiranje bifteka i drugog sličnog crvenog mesa povezano je s nekoliko različitih karcinoma, posebno rakom debelog crijeva. Ako je netko u vašoj porodici imao rak debelog crijeva, možda bi bilo mudro da izbjegavate biftek”, naglašava Calder.